Consiliul de Securitate al ONU se opune referendumului pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului

Consiliul de Securitate al ONU a avertizat vineri că referendumul pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului are un potenţial destabilizator şi a anunţat că se opune acestui demers, relatează site-ul france24.com.

Urmărește
171 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU se opune referendumului pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului

Consiliul de Securitate al ONU se opune referendumului pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului

Prin intermediul unei declaraţii adoptate în unanimitate, cei 15 membri ai Consiliului susţin că referendumul planificat pentru luni, 25 septembrie, ar putea împiedica eforturile de a ajuta refugiaţii să se întoarcă acasă şi ar putea slăbi campania militară împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

"Membrii Consiliului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul potenţial destabilizator al planurilor guvernului regional din Kurdistan de a organiza un referendum unilateral săptămâna viitoare. Referendumul va avea loc în timp ce operaţiunile contra ISIS (Stat Islamic) - în care forţele kurde au jucat un rol critic - sunt în desfăşurare. Consiliul face apel la dialog şi compromis pentru a aborda diferendele dintre guvernul irakian şi autorităţile regionale", se arată în comunicatul ONU.

Minoritatea kurdă din Irak controlează trei provincii irakiene, care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional şi propriile servicii de securitate.

Iran, Irak, Turcia şi SUA le-au cerut liderilor kurzi să anuleze votul pentru independenţă, pentru a evita noi conflicte în Orientul Mijlociu. Statele Unite au avertizat că este posibil să nu-i mai ajute pe kurzii irakieni să negocieze o înţelegere mai bună cu guvernul irakian, dacă vor continua demersurile pentru independenţă.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut kurzilor irakieni să renunţe la referendum şi a oferit ajutorul organizaţiei pentru a negocia un nou acord politic între Bagdad şi minoritatea kurdă.

Propunerea de negociere vizează încheierea unui acord în termen de doi sau trei ani privind "principiile şi aranjamentele" pentru viitoarele relaţii dintre Bagdad şi regiunea Kurdistan, se mai arată în declaraţia ONU. În schimb, administraţia kurdă trebuie să fie de acord să amâne referendumul cel puţin până la sfârşitul negocierilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici