- Home
- Externe
- BRUXELLES, (29.06.2016, 12:00)
- Mircea Olteanu , Ivona Stog
CONSILIUL EUROPEAN Final de summit la Bruxelles. Iohannis: Am adoptat o Declaraţie comună a celor 27 de membri. Marea Britanie îşi păstrează statutul de membru, pînă la părăsirea oficială UPDATE - VIDEO
Liderii UE s-au întâlnit miercuri pentru a discuta decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar şi viitorul Uniunii Europene, aceasta fiind prima întâlnire la acest nivel la care reprezentantul britanic nu participă. La finalul summitului, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că Marea Britanie îşi va menţine statutul de ţară membră a Uniunii până la ieşire şi că drepturile cetăţenilor europeni vor fi respectate până atunci.
Urmărește
7115 afișări
CONSILIUL EUROPEAN Liderii UE se întâlnesc miercuri la Bruxelles, pentru prima dată fără Marea Britanie UPDATE - VIDEO
UPDATE 15.20 Şeful statului a precizat că liderii europeni au adoptat o rezoluţie comună la reuniunea de miercuri prin care spun că regretă rezultatul referendumului, dar că vor respecta decizia britanicilor şi că Marea Britanie va rămâne membru cu drepturi depline până la ieşirea din UE.
"Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile", a declarat Iohannis la Bruxelles.
Şeful statului a subliniat că Regatul Unit va respecta libertatea de mişcare şi drepturile cetăţenilor europeni, lucru confirmat în mod direct de premierul David Cameron.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Asigur astfel comunitatea românească care locuieşte şi lucrează în Marea Britanie că România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor", a subliniat Iohannis.
UPDATE 12.40 ANALIZĂ Associated Press: Un punct important pe lista discuţiilor de miercuri este acela referitor la modalităţile prin care se poate întări unitatea Blocului comunitar în urma referendumului din Marea Britanie. Cu viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE încă incert, liderii celor 27 de state europene se vor concentra pe discuţia privind modul în care va arăta Blocul comunitar fără Regatul Unit, însă există divergenţe semnificative în ceea ce priveşte viitoarea formă a Uniunii Europene, notează Associated Press.
Statele fondatoare, în vestul Europei, par să încline spre o uniune mai strânsă, în timp ce statele mai noi, din est, ar dori ca guvernele naţionale să aibă mai multă putere de decizie, în special în ceea ce priveşte frontierele. După votul din Marea Britanie, în alte ţări europene se fac simţite voci care cer organizare de referendumuri pentru ieşirea din UE, în condiţiile în care mulţi cetăţeni percep proiectul european ca fiind birocratizat şi nedemocratic. Statele UE sunt puternic divizate şi în problema imigraţiei, ţările din centrul Europei, în frunte cu Ungaria, fiind împotriva cotelor obligatorii de imigranţi impuse de UE, în timp ce statele aflate mai la nord au înăsprit controalele la frontiere ca răspuns la migraţia a peste un milion de persoane în 2015.
UPDATE 11.00 Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a ajuns la Bruxelles unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie şi posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE, potrivit BBC News online.
Sturgeon va purta discuţii, de asemenea, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu deputaţii europeni.
Aceasta a spus că este "hotărâtă" să protejeze interesele Scoţiei în Europa. Premierul scoţian spera să îl întâlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment.
Europarlamentarul scoţian Alyn Smith a declarat, înaintea discuţiilor pe care urmează să le aibă Sturgeon la Bruxelles, că există multă bunăvoinţă faţă de Scoţia în capitala UE.
"Uşile sunt deschise la Bruxelles şi există bunăvoinţa de a discuta cu Scoţia", a declarat el pentru BBC Radio Scoţia.
Prim-ministrul Nicola Sturgeon a ţinut, în Parlamentul Scoţiei, un discurs cu privire la rezultatul referendumului din Marea Britanie, ocazie cu care a afirmat că ieşirea din UE ar fi împotriva voinţei poporului scoţian. Oficialul scoţian a mai spus că perioada de trei luni de criză politică până la nominalizarea unui nou premier al Regatului Unit va provoca şi mai multe pagube economiei britanice. În cadrul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE, majoritatea populaţiei din regiunea Scoţiei a votat în favoarea rămânerii în Blocul comunitar.
David Cameron, la discuţii cu liderii din UE, în prima zi de summit
În ziua precedentă, liderii UE au discutat cu premierul britanic David Cameron despre rezultatul referendumului, acesta fiind ultimul summit UE la care participă Cameron, care a anunţat că va demisiona în următoarele trei luni.
David Cameron a declarat marţi că cooperarea în probleme de securitate şi comerţ este vitală în relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie, notează BBC News online.
Premierul britanic a mai propus liderilor europeni să reformeze regulile ce privesc libertatea de mişcare, spunând că acest subiect a reprezentat un motiv puternic pentru care britanicii au votat pentru ieşirea din UE şi este un subiect important şi pentru euroscepticii din alte state europene.
Liderii europeni au cerut din nou liderilor britanici să prezinte cât mai repede planurile cu privire la ieşirea ţării din UE.
Preşedintele Comisiei Europene a cerut accelerarea procedurilor necesare ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.
Klaus Iohannis: Cameron m-a asigurat, în numele Marii Britanii, că românii sunt în siguranţă - VIDEO
Premierul britanic David Cameron l-a asigurat, în numele Marii Britanii, la Bruxelles, pe preşedintele Klaus Iohannis că românii vor putea să rămână şi să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc.
"Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo", a declarat preşedintele la Bruxelles.
De asemenea, şeful statului a spus că pentru România sunt multe mize, dar că va negocia poziţia foarte bine, principala temă a negocierilor bilaterale fiind poziţia românilor din Marea Britanie.
''Astăzi ne întâlnim pentru a discuta despre rezultatul de aseară pentru a vedea cum ne poziţionăm, cum reacţionăm. Este important să ne armonizăm poziţiile în această chestiune şi mesajul României este unul foarte simplu, trebuie să avem grijă să intrăm bine pregătiţi să negociem. Şi noi vrem să fim bine pregătiţi, este nevoie de un pic de răbdare, de calm şi de multă luciditate. Nu trebuie să intrăm în această discuţie emoţionali şi trebuie să intrăm lucizi, pragmatici, iar pentru noi sunt foarte multe mize şi suntem hotărâţi să ne negociem poziţia foarte bine. În primul rând, sigur, poziţia românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie'', a susţinut Iohannis.
El a adăugat că David Cameron a confirmat că tabăra Leave nu are niciun plan concret şi că toată lumea a fost surprinsă de rezultat, având în vedere că se aşteptau ca votul să fie pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
"Este, din păcate, foarte clar că nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru Remain şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar premierul Cameron ne-a confirmat că tabăra Leave nu are niciun plan concret şi atunci este chiar nevoie de aceste câteva săptămâni pentru o abordare mai clară şi din partea Marii Britanii, şi din partea Uniunii Europene.
Este evident că Marea Britanie a avut referendumul şi trebuia să aibă varianta A şi varianta B. Evident că ar fi fost mai bine să se clarifice mai repede situaţia, dar în situaţia dată toţi am înţeles că mai repede de toamnă probabil nu se va putea negocia practic nimic", a concluzionat Iohannis.
El a oferit amănunte şi despre discuţiile de marţi seara ale liderilor UE cu premierul David Cameron.
''Poate ar fi bine să spun doar câteva cuvinte despre ce s-a discutat aseară la cina unde am primit informări din partea premierului britanic şi ne-am exprimat noi opinia. Cred că sunt câteva lucruri importante de ştiut. Premierul britanic a fost foarte ferm în ceea ce priveşte viitorul Marii Britanii şi a spus foarte clar că Marea Britanie va respecta referendumul, asta însemnând clar că se va proceda atunci când totată lumea este pregătită la negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, a spus foarte clar că domnia sa nu va începe acest proces şi va lăsa această chestiune următorului prim ministru care va fi desemnat până la mijlocul lui septembrie. Este, deci, destul de clar că nu vom avea o notificare din partea Marii Britanii până în toamna acestui an, în consecinţă nu vom avea ce negocia'', a detaliat şeful statului.
Citeşte şi: ATENTAT TERORIST la Aeroportul internaţional din Istanbul. BILANŢUL a crescut la 41 de morţi şi 239 de răniţi. Primele indicii: Atentatul, comis de reţeaua Stat Islamic - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Franţa şi Germania vor să transfome UE într-un "stat gigant", după ce Marea Britanie a ieşit din Bloc - Scurgere de informaţii
Citeşte şi: Premierul Scoţiei a ajuns la Bruxelles pentru a discuta despre posibilitatea rămânerii ţării în UE
Citeşte şi: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar pregăti extinderea zonei euro, ca reacţie la referendumul britanic
Un punct important pe lista discuţiilor de miercuri este acela referitor la modalităţile prin care se poate întări unitatea Blocului comunitar în urma referendumului din Marea Britanie.
Cu viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE încă incert, liderii celor 27 de state europene se vor concentra pe discuţia privind modul în care va arăta Blocul comunitar fără Regatul Unit, însă există divergenţe semnificative în ceea ce priveşte viitoarea formă a Uniunii Europene, notează Associated Press.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe