- Home
- Externe
- STRASBOURG, (09.07.2014, 20:28)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Europei adoptă o convenţie contra traficului de organe umane
Consiliul Euroei (CoE) a anunţat miercuri adoptarea unei Convenţii internaţionale contra traficului de organe umane, care urmează să fie deschisă, în curând, pentru a fi semnată de către state interesante.
Urmărește
278 afișări
Consiliul Europei adoptă o convenţie contra traficului de organe umane (Imagine: Shutterstock)
Această Convenţie, care se doreşte să fie de nivel mondial, urmează să fie deschisă până la sfârşitul lui 2014-începutul lui 2015 semnării celor 47 de state membre CoE, dar şi altor ţări care nu fac parte din organizaţie.
Este vorba despre "protejarea victimelor şi facilitarea cooperării la nivel naţional şi internaţional cu scopul urmăririi mai eficiente în justiţie a celor responsabili de acest trafic", a precizat organizaţia paneuropeană într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Convenţia invită guvernele să transforme în infracţiune penală prelevarea ilicită de organe umane de la donatori vii sau decedaţi.
O prelevare este considerată ilicită atunci când este efectuată "fără consimţământul liber, informat şi specific al donatorului viu sau (care între timp a) decedat" ori fără ca prelevarea de la o persoană decedată să fie autorizată de către dreptul intern al unei ţări.
Tot ilicită este dacă, în schimbul prelevării, "donatorul sau o terţă persoană obţine un profit".
Convenţia prevede măsuri de protecţie şi despăgubire a victimelor, dar şi de prevenţie, "menite să garanteze transparenţa şi un acces echitabil la serviciile de transplant".
Ea lasă totuşi la latitudinea statelor să decidă dacă este necesar sau nu să urmărească donatorii de organe şi să-i considere sau nu complici, eventual instigatori la trafic.
CoE subliniază că "penuria de organe, disparităţile economice accentuate de criză, inegalitatea sistemelor de sănătate şi aviditatea traficanţilor fără scrupule au antrenat o extindere a «turismului pentru transplant» şi traficului de organe umane în ultimii ani".
Este vorba despre o practică "exercitată adesea de către reţele mafiote, care prelevează ţesuturi sau organe de la persoane decedate sau vii". Acest trafic este "adesea practicat în detrimentul persoanelor sărace sau în ţări puţin dezvoltate", subliniază organizaţia.
În pofida unei creşteri a numărului şi calităţii grefelor, peste 68.000 de persoane se aflau în aşteptarea unui transplant de rinichi în Europa, în 2012, iar 12 pacienţi înscrişi pe o listă de aşteptare mor zilnic din cauza lipsei de organe disponibile, potrivit CoE.
Convenţia este necesar să aibă cel puţin cinci semnatari, dintre care trei să fie state membre ale CoE, pentru a putea să intre în vigoare.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe