Consiliul Europei îndeamnă România să ceară expertiza Comisiei Veneţia privind legile justiţiei | SCRISOAREA transmisă preşedintelui Iohannis

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îl îndeamnă să solicite expertiza Comisiei de la Veneţia (Comisia europeană pentru democraţie prin lege) privind reformele în domeniul judiciar adoptate de Parlamentul României.

Urmărește
2933 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei îndeamnă România să ceară expertiza Comisiei Veneţia privind legile justiţiei | SCRISOAREA transmisă preşedintelui Iohannis

Consiliul Europei

Scrisoarea transmisă preşedintelui Klaus Iohannis

"Dragă domnule preşedinte, Consiliul Europei este angajat să ofere cea mai mare prioritate colaborării cu statele membre pentru consolidarea independenţei şi imparţialităţii sistemelor judiciare din Europa. Din acest motiv, am urmărit cu atenţie procesul legislativ care a condus săptămâna aceasta la adoptarea de către Parlamentul României a trei texte referitoare la sistemul judiciar (texte despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre statutul judecătorilor şi procurorilor şi despre organizarea structurilor judiciare). Sunt conştient că aceste reforme sunt dezbătute pe larg de părţile implicate şi, în general, de societatea din România", se arată în scrisoarea pe care Thorbjørn Jagland i-a trimis-o lui Klaus Iohannis. Documentul este publicat pe site-ul Consiliului Europei.

"În spiritul Planului de Acţiune al Consiliului Europei privind consolidarea independenţei judiciare şi a imparţialităţii, adoptat în 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de România, este esenţial ca în implementarea reformelor în domeniul judiciar, statele membre să utilizeze în totalitate gama de instrumente şi mecanisme puse la dispoziţie de organizaţie", precizează Thorbjørn Jagland.

"O opinie a Comisiei de la Veneţia ar conferi claritate privind compatibilitatea textelor menţionate mai sus cu standardele fundamentale ale statului de drept. Din acest motiv, aş îndemna autorităţile din România să le transmită Comisiei Veneţia. Acest lucru ar fi o formă de susţinere pentru activitatea autorităţilor române. De asemenea, acest lucru ar fi complementar pentru evaluarea urgentă a acestor texte pregătită de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) la capitolul standardelor anticorupţie", încheie Thorbjørn Jagland.

GRECO, un organism al CoE, a cerut României informaţii despre proiectul privind legile justiţiei

Anterior, Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a îndemnat România să ofere, până pe 15 ianuarie 2018, informaţii în sensul pregătirii unui raport de evaluare despre proiectul privind legile justiţiei elaborat de Comisia parlamentară specială.

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) a formulat recent o solicitare adresată României activând Regulamentul 34, care permite "proceduri ad hoc în situaţii excepţionale". "În virtutea Regulamentului procedural 34, cerem şefului Delegaţiei României să ofere, până pe 15 ianuarie 2018, informaţii pentru pregătirea unui raport ad hoc pe tema proiectelor de amendamente legislative dezbătute în prezent de Parlament pe tema justiţiei (...)", informează GRECO într-un comunicat oficial.

Decizia de formulare a acestei solicitări adresate României a fost luată în cursul reuniunii plenare a GRECO, desfăşurată la Strasbourg. Situaţia României ar urma să fie evaluată de GRECO în martie 2018.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici