Consiliul Europei vrea să interzică pălmuirea copiilor pe întregul continent

Pălmuirea şi alte pedepse corporale aplicate copiilor trebuie să fie interzise în toate ţările europene, înainte ca acestea să devină adevărate probleme sociale sau de sănătate, a avertizat joi, la Viena, Consiliul Europei (CoE).

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei vrea să interzică pălmuirea copiilor pe întregul continent

Consiliul Europei vrea să interzică pălmuirea copiilor pe întregul continent (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Sperăm să avem o zonă liberă de orice pedeapsă corporală în toată Europa", a declarat adjunctul secretarului general al Consiliului, Maud de Boer-Buquicchio, în cadrul unei conferinţe, de două zile, în capitala austriacă, asupra violenţelor la care sunt supuşi copiii.

Pedepsele corporale sunt, în prezent, interzise în 21 de ţări, dar ţări ca Franţa şi Marea Britanie sunt reticente cu privire la adoptarea unor asemenea legi, deoarece părinţii le consideră drept o intervenţie în sfera privată.

"Trebuie să explicăm că autoritatea parentală nu este pusă în discuţie, şi nici necesitatea de a supune copilul disciplinării", a spus de Boer-Buquicchio, care a subliniat că vizează violenţa utilizată pentru atingerea acestui scop, cerând părinţilor să utilizeze alte metode.

"Nu părinţii sunt cei care să aprecieze că o palmă este uşoară (...), pentru că percepţia copilului este cea care contează", a adăugat ea.

"Umilirea, aspectul degradant al pedepsirii pot face mult rău şi pot avea consecinţe pe termen mai lung decât durerea fizică", a subliniat de Boer-Buquicchio.

Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, care promit democratizarea şi respectarea drepturilor omului, au redactat împreună cu reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE), Naţiunilor Unite (ONU) şi unor organizaţii nonguvernamentale, directive pentru încurajarea statelor, ca acestea să creeze o legislaţie pentru protecţia copilului.

De Boer-Buquicchio se teme că în ţările care se luptă pentru ieşirea din criza economică această temă va fi împinsă în plan secund.

"Dacă aşa vor sta lucrurile, aceasta se va dovedi o viziune pe termen scurt. A se ocupa (de pedepsele corporale) atunci când vor fi devenit o problemă de sănătate sau socială, va costa mult mai scump", a avertizat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici