- Home
- Externe
- BRUXELLES, (15.03.2016, 14:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul UE salută progresele "semnificative" ale României, în concluziile cu privire la MCV
Consiliul UE a salutat marţi tendinţa către "progrese semnificative" demonstrată de România şi îndeamnă Bulgaria să accelereze urgent reformele, reiterându-şi concluziile referitoare la rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) prezentate în ianuarie, se arată într-un comunicat.
Urmărește
1250 afișări
Consiliul UE salută progresele "semnificative" ale României, în concluziile cu privire la MCV
Această tendinţă, demonstrată de România "în numeroase domenii", relevă o "sustenabilitate" tot mai mare a reformelor, apreciază Consiliul, adăugând că "măsurile adoptate de principalele instituţii judiciare şi privind integritatea, în cadrul luptei împotriva corupţiei la nivel înalt, au menţinut o dinamică impresionantă".
"Profesinalismul din cadrul sistemului judiciar românesc, în ansamblul său, a continuat să crească. Per ansamblu, Consiliul consideră că România, atât prin menţinerea atualei tendinţe pozitive a reformelor şi consolidarea progreselor, cât şi prin internalizarea obiectivelor MCV în cadrul politicilor şi strategiilor naţionale, este pe cale să-şi asigure sustenabilitatea şi ireversibilitatea necesare reformelor care vor permite României să atingă obiectivele Mecanismului", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Consiliul reiterează de asemenea "importanţa unui angajament politic larg şi fără echivoc faţă de reforme" din partea tuturor instituţiilor publice şi actorilor politici. Acest lucru este "deosebit de relevant" în special în lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile, în respectarea independenţei sistemului judiciar şi în "alte probleme de integritate relevate în raport".
Numirea transparentă şi în baza meritului în funcţii de rang înalt în cadrul sistemului judiciar şi "examinarea candidaţilor în următoarele alegeri" reprezintă o ocazie importantă în vederea unor noi progrese în acest sens, notează Consiliul, care încurajează România "să finalizeze rapid şi să adopte Planul de acţiune pentru perioada 20015-2020 în vederea implementării Strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar în perioada 2015-2020 şi dezvoltării unei noi Strategii naţionale anticorupţie".
În baza "progreselor substanţiale" deja atinse, Consiliul încurajează România să-şi concentreze eforturile asupra consolidării acestor progrese şi susţinerii actualei dinamici pozitive, prin abordarea tuturor recomandărilor formulate de către Comisia Europeană (CE) în raport. "Acest lucru va permite o demonstrare a sustenabilităţii reformelor, ceea ce va deschide calea îndeplinirii satisfăcătoare a tuturor standardelor prevăzute de Mecanism în viitorul apropiat", apreciază Consiliul.
Este necesar ca România să-şi consolideze progresele în ceea ce priveşte "respectarea şi apărarea independenţei sistemului judiciar", îndeamnă Consiliul, apreciind că numiri la nivel înalt în magistratură "transparente, robuste şi în baza meritului" reprezintă o ocazie pentru noi progrese.
"Continuarea reformei justiţiei, inclusiv adoptarea rapidă a unor amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în conformitate cu ceea ce a prezentat Guvernul, este de asemenea importantă", se arată în comunicat.
"Hotărârile judecătoreşti, inclusiv cele care confirmă hotărâri în cazuri de integritate, este necesar să fie aplicate de către toate instituţiile şi instanţele, fără întârziere, inclusiv de către Parlamentul român", îndeamnă Consiliul.
"Eforturi susţinute suplimentare în vederea prevenirii şi luptei împotriva corupţiei, inclusiv abordarea acestui fenomen în mod eficient şi disuasiv, la toate nivelurile şi în toate instituţiile, rămân o prioritate absolută", subliniază Consiliul .
MCV continuă să joace un rol important în vederea unor progrese, afirmă Consiliul, precizând că Mecanismul "rămâne un instrument adecvat în ajutorarea ambelor state membre (ale UE) în eforturile lor de reformă, cu scopul ca fiecare dintre ele să atingă rezultate concrete şi de durată în îndeplinirea obiectivelor" acestuia.
Consiliul aminteşte totodată că este pregătit să ajute România şi Bulgaria în eforturile lor în acest sens, atât prin intermediul UE, cât şi prin asistenţă bilaterală.
"În aşteptarea rezultatelor celor două state membre UE în acest cadru, mecanismul este menţinut", iar Consiliul anunţă că aşteaptă următoarele rapoarte şi salută intenţia Comisiei de a continua să monitorizeze îndeaproape situaţia atât în România, cât şi în Bulgaria.
MCV este o măsură de salvgardare invocată atunci când un nou stat membru nu reuşeşte să-şi îndeplinească angajamentele asumate în procesul aderării la UE. El acoperă domenii ale politicilor referitoare la libertate, securitate, justiţie şi piaţa unică europeană.
Citeşte şi: Antreprenor bulgar: Bulgaria depăşeşte România, renunţarea la MCV ar fi "discriminatorie"
Citeşte şi: Raport MCV: Bulgaria a făcut progrese mici în rezolvarea cazurilor de corupţie şi de crimă organizată
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Antreprenor bulgar: Bulgaria depăşeşte România, renunţarea la MCV ar fi "discriminatorie"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe