- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Construcţia centralei de la Belene va începe la 1 august
Construcţia noii centrale nucleare bulgare de la Belene va începe la 1 august, a anunţat, duminică, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Petăr Dimitrov.
Construcţia centralei de la Belene va începe la 1 august, afirmă ministrul bulgar al Energiei
"Construcţia va începe la 1 august, iar la lucrări vor participa până la 6.000 de cadre şi muncitori în construcţii", a spus el, citat de postul de radio naţional.
Contractul pentru construcţia centralei de la Belene, în valoare de patru miliarde de euro, a fost semnat vineri, în cursul unei vizite în Bulgaria a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Centrala va fi construită de compania rusă Atomstroiexport, subcontractant fiind un consorţiu franco-german Areva/Siemens, care va avea ca sarcină în principal sistemele de securitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 14:30, prezența la vot este de 32,42 %. 5,8 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
Centrala de la Belene va dispune de două reactoare cu o capacitate de câte 1.000 MW fiecare.
Petăr Dimitrov şi-a exprimat din nou regretul pentru închiderea, la sfârşitul anului 2006, la solicitarea UE, a două reactoare modernizate ale centralei nucleare de la Kozlodui, a căror tehnologie este considerată depăşită de către experţii europeni.
Oprirea reactoarelor de câte 440 MW fiecare a obligat Bulgaria să renunţe la rolul de principal exportator de energie în Balcani. Dacă până în 2006 Bulgaria acoperea mai mult de 60 la sută din deficitul de energie din regiune, în prezent nu mai poate satisface decât 13 la sută din acest necesar, a spus Dimitrov. "Oprirea celor două reactoare se datorează numai unor motive politice şi împiedică dezvoltarea Balcanilor", a adăugat el.
La rândul său, directorul centralei de la Kozlodui, Ivan Ivanov, a salutat campania lansată de Guvernul bulgar pentru a convinge celelalte 26 de state membre UE că reactoarele sunt sigure, iar repunerea lor în funcţiune este necesară până la intrarea în exploatare a primului reactor de la Belene, programată pentru sfârşitul anului 2013.
El a precizat că autorităţile au trimis statelor membre UE şi Comisiei Europene un documentar care include mărturii ale unor experţi, inclusiv ale unor specialişti de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), privind starea tehnică bună a reactoarelor închise de la Kozlodui. "Ţările balcanice se confruntă cu o penurie gravă de electricitate, iar acest lucru ne dă apă la moară", a spus Ivanov.
După închiderea a două reactoare de câte 440 MW în 2002 şi a altor două în 2006, centrala de la Kozlodui mai dispune de numai două reactoare, cu o capacitate de câte 1.000 MW fiecare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO