- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Construirea sistemului antirachetă în Polonia şi Cehia ar putea fi amânată
Casa Albă va amâna planurile administraţiei Bush de a construi un sistem antirachetă în Polonia şi Cehia, potrivit unor surse apropiate de dosar, această acţiune urmând să mulţumească Moscova şi să intensifice dezbaterea privind securitatea în Europa, scrie Wall Street Journal, în ediţia online.
Construirea sistemului antirachetă în Polonia şi Cehia ar putea fi amânată (Imagine: Mediafax Foto)
Statele Unite îşi vor baza decizia pe faptul că programul de rachete cu rază lungă de acţiune al Iranului nu a progresat atât de rapid pe cât se estimase anterior, reducându-se astfel ameninţarea la adresa Statelor Unite şi a capitalelor europene, potrivit unor actuali şi foşti oficiali americani. Concluziile, preconizate să fie finalizate săptămâna viitoare, după un raport ordonat de preşedintele Barack Obama, ar urma să reprezinte o schimbare majoră faţă de politica administraţiei George W. Bush, care a urmărit cu insistenţă începerea construcţiei sistemului est-european, înainte de finalul mandatului său, în ianuarie 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Critici ai schimbării de viziune văd în acest gest o dorinţă de a câştiga cooperarea Rusiei în eforturile conduse de americani pentru impunerea de noi sancţiuni economice asupra Iranului, dacă Teheranul nu îşi abandonează programul nuclear. Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, s-a opus impunerii de noi sancţiuni împotriva Iranului.
Foşti şi actuali oficiali americani familiari cu aceste evaluări au declarat că administraţia urmează să lase deschisă opţiunea instalării sistemului în Polonia şi Cehia, dacă Iranul avansează pe viitor în domeniul rachetelor sale cu rază lungă de acţiune. Membrii Consiliului de Securitate, inclusiv Statele Unite şi Rusia, se vor întâlni la 1 octombrie cu negociatorii iranieni.
Există un consens mult mai extins în legătură cu capacitatea Iranului de a dezvolta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, iar raportul administraţiei ar urma să recomande în schimb dezvoltarea unor sisteme de apărare regionale în Europa. Un astfel de program ar urma să fie realizat în colaborare cu NATO.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112