Consul onorific: Ilegalităţile unor români din Italia nu au legătură cu ceea ce reprezintă România

Faptele de natură criminală înfăptuite de unii românii din Italia nu au legătură cu ceea ce reprezintă cu adevărat România, însă acestea au distrus relaţiile dintre cele două ţări, a declarat, marţi, consulul onorific al României pentru regiunea de Nord-Est a Italiei, Mario Moretti Polegato.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Consul onorific: Ilegalităţile unor români din Italia nu au legătură cu ceea ce reprezintă România

Consul onorific: Ilegalităţile unor români din Italia nu au legătură cu ceea ce reprezintă România (Imagine: Mediafax Foto)

"Acele fapte nu au legătură cu ceea ce reprezintă românii şi cred că vom reuşi în timp ca relaţiile dintre cele două ţări să se îmbunătăţească. Orice lucru rău sâvârşit de românii din Italia îi afectează şi pe cei care muncesc în mod legal şi nu fac niciun rău. România va fi din nou respectată, cu atât mai mult cu cât este o ţară latină. Sunt convins că politicienii români şi italieni vor găsi în cele din urmă o soluţie pentru a rezolva această problemă", a afirmat Polegato.

Potrivit acestuia, în Italia trăiesc mulţi cetăţeni români neînregistraţi, astfel încât autorităţile italiene nu pot avea o situaţia corectă asupra activităţii acestora.

"Avem în Italia cetăţeni români neînregistraţi şi mă refer aici la populaţia romă. Nefiind înregistraţi, ei pot face orice, fără să ştim ceva despre ei. Aceştia se folosesc de copii pentru a-i pune să cerşescă, iar banii obţinuţi nu sunt folosiţi în beneficiul micuţilor, ci al adulţilor care controlează «industria» creată de ei. Noi trebuie să ştim cine sunt aceşti copii pentru a putea să le oferim posibilitatea de a merge la şcoală, să le oferim o casă", a spus Polegato.

Consulul onorific este de părere că principala problemă este legată de cetăţenii nomazi, care refuză să fie înregistraţi sau să se stabilească într-o regiune, cu toate că acest lucru ar trebui să se aplice pentru toate comunităţile.

"Fiecare comunitate are dreptul să trăiască, să aibă un drapel şi să-şi aleagă religia, însă trebuie să respecte nişte reguli. Cred că populaţia nomadă trebuie să se supună acestor reguli", a declarat Polegato.

În ceea ce priveşte relaţiile economice dintre cele două state, Polegato apreciază că lucrurile s-au schimbat pe fondul creşterii preţului forţei de muncă din România.

Consulul a adăugat că multe companii care au intrat la început pe piaţa din România şi care, în timp, nu au investit în cercetare şi forţă de muncă s-au văzut nevoite să îşi mute activităţile în Republica Moldova sau în ţările din est, locul acestora fiind luat de investitori mai mari care au proiecte mult mai importante.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici