Consultant britanic: România seamănă cu Turcia, încalcă libertatea presei/ Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, acuzat pe nedrept

Un consultant critică, pe site-ul conservativehome.com, regimul "autoritar" din România care "încalcă libertatea presei" şi din cauza căruia jurnalistul Sky News Stuart Ramsay sau patronul România Liberă Dan Adamescu ar fi fost acuzaţi pe nedrept, susţinând că ţara "seamănă cu Turcia lui Erdogan".

Urmărește
11479 afișări
Imaginea articolului Consultant britanic: România seamănă cu Turcia, încalcă libertatea presei/ Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, acuzat pe nedrept

Consultant britanic: România seamănă cu Turcia, încalcă libertatea presei/ Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, acuzat pe nedrept

În articolul intitulat "Mandatul European de Arestare le dă putere tiranilor din România. Premierul ar trebui să renunţe la el", consultantul în afaceri publice Damien Phillips susţine că problema cu care se confruntă Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, are la bază politicile sistemului "autoritar" din ţară care seamănă cu regimul lui Ceauşescu şi care suprimă criticile aduse Adminstraţiei de către presă. Phillips solicită premierului britanic Theresa May să retragă ţara din sistemul mandatului european de arestare.

"Theresa May a promis ţării în 2014 că problemele în ceea ce priveşte mandatul european de arestare au fost rezolvate şi că va lupta pentru ca Marea Britanie să facă parte din nou din sistem. România este doar un exemplu despre cum acest sistem nu doar că eşuează în a susţine statul de drept, ci şi ajută regimurile autoritare să suprime criticile", începe acesta articolul.

Consultantul critică Administraţia din România, susţinând că aceasta exercită un control asupra instituţiilor mass-media din ţară.

"Luaţi drept exemplu poziţia statului român chiar şi pentru libertăţile civile de bază. Reţeta pentru controlul media în acest stat UE este mult prea obişnuită. Atunci când un jurnalist critică Guvernul, trimiteţi agenţi sub acoperire pentru a aduna informaţii despre ţintă, veniţi cu acuzaţii false la adresa lui, îl defăimaţi public prin intermediul instituţiilor voastre media controlate de stat şi apoi îi instruiţi pe presupuşii voştri procurori independenţi să îi testeze legat de acuzaţii false. Acolo merg jurnaliştii voştri independenţi", declară Damien Phillips.

Phillips îl susţine pe jurnalistul britanic de investigaţie Stuart Ramsay, care, spune el, "a avut îndrăzneala să publice un reportaj despre traficanţii români de arme".

"El a avut îndrăzneala să publice un reportaj despre traficanţii români de arme care doreau să vândă teroriştilor armanent militar de origine rusă. În timp ce serviciile britanice de securitate avertizează cu privire la posibile atacuri de tipul celor de la Paris, bandele din România vând arme oricui vrea să le cumpere.

"Bruxelles-ul a lansat o investigaţie privind controlul la frontiera română, însă în loc să îndrepte această greşeală, România ales să îl atace repede pe mesager. Dacian Coloş, premierul României, a criticat - catalogând drept inacceptabilă denigrarea unei ţări fără dovadă. Pe data de 17 august, Ramsay a fost acuzat oficial de către Unitatea Specială română de Luptă Antiteroristă. Procurorii au invocat o lege obscură a securităţii naţionale « privind furnizarea de informaţii false» iar Ramsay şi cei doi colegi ai lui sunt acum urmăriţi penal pentru formarea unui «grup infracţional organizat»", declară acesta.

Consultantul îi apără pe Dan Adamescu şi pe fiul său, Alexandru Adamescu, despre care spune că au fost acuzaţi pe nedrept.

"Cât priveşte presa din România, situaţia este chiar mai gravă. Dan Adamescu, patronul ziarului România Liberă, a fost acuzat de către fostul premier Victor Ponta de corupţie după ce a decis că Adamescu publicat prea mute articole critice despre escrocheriile lui (...) Adamescu a fost declarat imediat vinovat în prima zi a procesului său de către un judecător care a spus că «el trebuie expus ruşinii publice» (...).

Fiul său, Alexandru Adamescu, (...) a (...) atras atenţia la Londra cu privire la nedreptatea care se face în ţara sa. (...) România a reacţionat rapid pentru a anihila acest conflict. Adamescu junior a primit dintr-o dată aceleaşi acuzaţii ca tatăl său, la peste un an după ce procesul tatălui lui s-a încheiat. Un judecător român a emis un mandat local de arestare pe numele lui Alexandru Adamescu după doar douăzeci de minute de dezbatere. Fragmente din hotărâre au fost transmise către presa care colabora, care a tipărit fără discuţii propaganda oficială".

"România pare hotărâtă să folosească orice armă din arsenalul UE pentru a submina valorile pe care a promis să le susţină atunci când a aderat în 2007", a mai criticat acesta.

Damien Phillips critică România pentru ocuparea locului în UE doarece, potrivit lui, ţara "a eşuat în a trece de aproape fiecare capitol al acquis-ului comunitar". El susţine că "structurile de putere nereformată care guvernează statul trimit la perioada când aceasta era condusă de dictatorul comunist Nicoale Ceauşescu".

"România şi-a ocupat locul în clubul UE în pofida faptului că a eşuat în a implementa aproape fiecare capitol al acquis-ului comunitar «nenegociabil». Reformele sale minime înseamnă că ţara este încă guvernată de structuri de putere nereformată care trimit la perioada când aceasta era condusă de dictatorul comunist Nicoale Ceauşescu. Este posibil să fi asimilat legile de la Bruxelles la un nivel declarativ dar, în realitate, lucrurile merg ca în vremurile bune ale Securităţii, poliţia secretă a lui Ceauşescu".

Phillips face comparaţie între România şi "Turcia lui Erdogan, cu libertatea călcată în picioare".

"Dând în judecată propria presă liberă şi persecutând pe toată lumea, pe oriunde, oricine îndrăzneşte să critice regimul, România confirmă faptul că în pofida cernelii vărsate şi a bunăvoinţei arătate, nu a progresat deloc de când a avut loc coşmarul autoritar al Securităţii controlate de Ceauşescu. Acum seamănă mai mult cu Turcia lui Erdogan, cu libertatea călcată în picioare. (...) Poliţia şi instanţele britanice au datoria de a acorda la fel de multă încredere statului român cât acordă Germaniei sau Danemarcăi", afirmă el.

"Parlamentarii britanici se confruntă cu un adevăr incomod astăzi, la întoarcerea din vacanţă. Atât în cazul lui Ramsay cât şi al lui Adamescu, în conformitate cu legislaţia UE în vigoare, există puţine lucruri pe care autorităţile britanice le pot face în legătură acuzaţiile absurde ale României. În pofida stării precare în care se află justiţia românească, care este un secret deschis în rândul judecătorilor britanici, ei trebuie să o accepte ca atare, mulţumită sistemului mandatului european de arestare", susţine consultantul.

"Ramsay va fi audiat la Londra de o comisie de procurori români antiterorişti. Dacă ei decid că acesta este un infractor şi că va fi acuzat, tribunalele britanice nu vor putea face nimic împotriva extrădării sale, ca şi în cazul lui Adamescu (n.r. Alexandru Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, este rezident în Londra). Ele nu vor avea voie să verifice baza acuzaţiilor - vă amintiţi principiul de încredere mutuală între Marea Britanie şi România - şi nu vor avea altceva de făcut decât să îi pună pe Ramsay şi pe Adamescu în primul avion spre Bucureşti unde vor lua parte la un proces de spectacol care l-ar face mândru pe Ceauşescu", arată articolul.

Consultantul face apel la oprirea abuzului la adresa sistemului britanic judiciar prin retragerea ţării sale din sistemul mandatului european de arestare.

"Este timpul să punem capăt abuzului la adresa sistemului nostru judiciar de către Guvernele care nu au niciun respect real pentru statul de drept şi pentru separarea puterilor. În timp ce Marea Britanie se îndreaptă către Brexit, ar trebui să ne retragem din sistemul mandatului european de arestare şi să reafirmăm sitemului nostru juridic de renume mondial încă o dată", încheie acesta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici