Consultări pe tema trimiterii unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina vor începe vineri, la ONU

Ucraina va cere oficial, vineri, Consiliului de Securitate al ONU să abordeze problema privind mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas, iar în aceeaşi zi secretariatul Naţiunilor Unite va începe consultări cu privire la formatul şi mandatul unui viitoare misiuni, relatează Tass.

Urmărește
703 afișări
Imaginea articolului Consultări pe tema trimiterii unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina vor începe vineri, la ONU

Consultări pe tema trimiterii unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina vor începe vineri, la ONU

"Am primit instrucţiuni în acest sens. Începând de mâine (vineri), vom începe consultări oficiale cu secretariatul cu privire la formatul şi mandatul (unei viitoare misiuni). Am primit deja textul cererii oficiale", care va fi prezentată vineri, a declarat pentru Itar-Tass reprezentantul ucrainean la ONU, Iuri Sergheev.

Biroul de presă al Naţiunilor Unite a confirmat că Departamentul ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii planifică pentru vineri consultări pe tema mobilizării unei misiuni în Ucraina.

"Nu putem spune la cel nivel vor avea loc" aceste consultări, a declarat diplomatul ucrainean.

Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a adoptat marţi o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU şi Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forţe de menţinere a păcii în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul ţării.

O cerere similară a fost transmisă miercuri Bruxellesului.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugaţi să "acorde atenţia cuvenită acestei solicitări şi să iniţieze consultări cu privire la începerea operaţiunii UE în cadrul politicii generale de securitate şi apărare".

În schimb, reprezentantul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apreciat că "singura cale raţională" pentru menţinerea păcii în estul Ucrainei este sporirea prezenţei misiunii de monitorizare a OSCE.

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis, la sfârşitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU şi Uniunii Europene să trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au acuzat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menţinere a păcii în Donbas "încalcă (...) planul de pace".

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruşi, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată - cu armament şi personal - în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici