- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consulul român la Chişinău, interceptat în scandalul vizelor
Cotidianul "Moldova Suverană" publică, în ediţia on-line, un material conţinând detalii din ancheta în scandalul vizelor, printre care şi conţinutul unor convorbiri telefonice ale consulului român la Chişinău, Alexandru Rus, filierele prin care se obţineau vizele şi sumele oferite în acest scop.
Consulul român la Chişinău, interceptat în scandalul vizelor
Prezentăm materialul din "Moldova Suverană":
"În urma controalelor şi măsurilor operative de investigare efectuate de către Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane şi Direcţia Operativă a MAI, în comun cu Procuratura Anticorupţie au fost documentate activităţile ilegale ale cetăţenei Russu Ina, directoare a SRL "INA TUR", care, în complicitate cu o grupare criminală de trafic de persoane, intermedia şi favoriza obţinerea ilegală de către cetăţeni ai Republicii Moldova a vizelor româneşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În urma cercetărilor, s-a constatat că Ina Russu a extorcat de la cetăţeanul A. Versinin suma de 300 de EURO pentru influenţarea unor funcţionari ai Ambasadei României de la Chişinău, în scopul eliberării unei vize ilegale de lungă şedere în România pentru angajarea la muncă pe timp de un an a acestuia.
De asemenea, a mai fost documentat un alt caz, în care Ina Russu a extorcat de la cetăţeanul Vasile Pocitarenco suma de 300 de EURO, tot pentru mituirea funcţionarilor Ambasadei României, scopul fiind acordarea lui V. Pocitareanco a unei vize ilegale de lunga şedere, pe timp de un an, pentru angajarea acestuia la muncă.
Cercetările au stabilit că vizele de lungă şedere pentru angajarea la muncă în România au fost obţinute şi intermediate de către Ina Russu, directorul SRL "INA TUR", care se afla în complicitate directă cu funcţionari ai Ambasadei României de la Chişinău, aceasta prezentând, în scopul obţinerii vizelor, documente false ale solicitanţilor de vize.
În urma controlului, s-a constatat că în cadrul procesului de eliberare a vizelor de şedere pe termen lung pentru încadrarea la muncă în România sunt implicaţi angajaţi ai Ambasadei României, inclusiv şeful Secţiei Consulare, Alexandru Rus. S-a stabilit că, pentru obţinerea de vize în baza unor documente false, Ina Russu percepea de la fiecare solicitant de viză între 250 şi 300 de EURO.
În strategia sa de obţinere de vize în baza documentelor false, Ina Russu a aplicat două scheme ilegale:
1) Obţinerea de vize pentru perioade de scurtă durată.
Persoanele care doreau să dobândească astfel de vize se adresau unor intermediari ("Ion", "Iura", "Svetlana", "Olga" etc.) cu cererea de urgentare a obţinerii vizelor. Cei mai mulţi dintre solicitanţi aveau nevoie să ajungă la Ambasada Italiei de la Bucureşti pentru perfectarea documentelor de deplasare în această ţară. De asemenea, cereri asemănătoare (pentru viza în România) erau adresate şi altor firme turistice, iar acestea, la rândul lor, le prezentau Inei Russu, directorul "INA TUR", firma acesteia fiind cea care le centraliza, având relaţii directe cu funcţionarii Consulatului, iar aceasta, întrucât era "persoană de încredere", obţinea fără probleme vizele pentru şedere scurtă în România. SRL "INA TUR" perfecta documentele doritorilor în scopuri turistice pentru perioade de 5-7 zile, iar în mapa de documente era inclusă şi rezervarea la hotelurile din România, toate acestea fiind apoi înaintate Consulatului pentru eliberarea vizelor nominale. Toate cererile de vize înaintate Consulatului de către "INA TUR" erau primite şi avizate favorabil în regim de urgenţă. Cererile de vize ale SRL "INA TUR" erau transmise prin intermediul Consulului Alexandru Rus, acesta sau alţi funcţionari o întâlneau pe Ina Russu sau pe intermediarii ei la intrarea în Ambasadă. Există dovezi în acest sens care sunt relevate de un set de fotografii şi înregistrări de convorbiri telefonice. Cercul persoanelor care primeau documente de solicitare de vize de la doritori, cei care îi racolau din faţa Consulatului pe cetăţenii care doreau vize pentru România, cuprinde o reţea destul de numeroasă de complici. Nici una dintre persoanele care a obţinut viza turistică ilegală în România nu s-a deplasat în această ţară în scopuri turistice. Pentru ca eliberarea ilegală a vizelor să aibă acoperire "legală" în acte, "INA TUR" făcea rezervări la hoteluri din România (alte cheltuieli, alte extorcări de bani de la clienţi!), hoteluri la care solicitanţii de vize nu au ajuns niciodată. În acest scop, "INA TUR" avea înţelegeri prestabilite cu hoteluri care îi transmiteau operativ rezervările. Graţie unor înregistrări de convorbiri telefonice, dar şi din alte surse, până acum a fost identificat hotelul "DOMINO" din Mangalia, celelalte urmând a fi cunoscute ulterior.
2) Obţinerea de vize pe perioade lungi de şedere în România, organizarea migraţiei ilegale în această ţară în interes de afaceri sau pentru angajarea la muncă.
Doritorii de vize ilegale se adresau SRL "INA TUR" direct sau prin intermediari ("Ion"). Ina Russu colecta paşapoartele de la doritorii de vize împreună cu suma de 250-300 de EURO de fiecare persoană, după care transmitea paşapoartele altor persoane pentru întocmirea documentelor false, ulterior fiind înaintate Consulatului României. În cadrul urmăririi penale, a fost descoperită implicarea în această schemă a şefei Serviciului Management din cadrul Filarmonicii Naţionale a Ministerului Culturii şi Turismului, Rusu Agnesa. Conform probelor administrate la dosar, rolul Agnesei Rusu consta în întocmirea, pentru doritorii de vize româneşti care erau racolaţi, de documente false necesare obţinerii vizelor - legitimaţii de serviciu, solicitări de vize din partea acestei instituţii pentru fiecare persoană în parte, documente confirmative care le atestau acestora calitatea de artişti, lucrători sau colaboratori ai Filarmonicii. Menţionăm că Filarmonica Naţională mai beneficiază şi de contracte sau invitaţii cu şi de la diferite instituţii de cultură din România, un argument justificativ ideal pentru motivarea delegării atâtor persoane care se deplasau ilegal în România, iar scopurile deplasării erau argumentate în funcţie de împrejurări. De regulă, pe lângă deplasările legale în România a unei delegaţii a Filarmonicii, în colectivul acesteia erau incluse multe persoane străine care se deplasau în această ţară absolut ilegal şi în scopul angajării la muncă. Actele false eliberate din partea Filarmonicii pentru persoanele care se deplasau ilegal nu erau supuse unui control real din partea Consulatului român, care elibera vizele fără nici o problemă şi în regim de urgenţă (cazul lui Vasile Pocitarenco). Numărul real al persoanelor care au obţinut ilegal astfel de vize, intermediate de "INA-TUR" şi cu documente justificative eliberate de către Filarmonică, nu poate fi stabilit cu exactitate decât prin consultarea tuturor documentelor existente la Consulatul României, iar acest lucru revine, în cea mai mare parte, organelor româneşti de anchetă.
Ancheta a stabilit clar implicarea în aceste ilegalităţi a unor funcţionari ai Ambasadei României, inclusiv a şefului Secţiei Consulare, Alexandru Rus. Astfel, pe 18.07.2007, au fost înregistrate convorbiri telefonice între Ina Russu şi Alexandru Rus legate de obţinerea ilegală de mijloace băneşti în scopul eliberării unei vize ilegale în România, conform Schemei 1, de către Vitalie Călugareanu, red. şef adjunct al ziarului FLUX, care după obţinerea vizei a făcut o plângere la MAE al României. În convorbirea telefonică de la orele 17.05, Alexandru Rus a avertizat-o pe Ina Russu că a primit un telefon de la directorul său din România, care i-a cerut să-i transmită Inei Russu să aibă grijă ce fel de oameni trimite.
Au fost, de asemenea, înregistrate convorbiri telefonice dintre Ina Russu şi intermediari tot pe aceste teme. Ulterior, a mai fost înregistrată o convorbire telefonică dintre Alexandru Rus şi Ina Russu în care se discuta despre plata primită de aceasta pentru viză. Alexandru Rus îi comunica Inei Russu că a vorbit cu directorul său de la Bucureşti pentru ca I. Russu şi firma ei să nu aibă probleme pe cazul dat, că totul va ieşi bine etc. A. Rus îi spune că l-a liniştit pe directorul său, să nu-i facă probleme Inei Russu -"..i-am spus să nu se ia de prietenii mei… da, i-am spus că persoana, firma respectiva sunt nişte prieteni de-ai mei…, aşa i-am spus şi directorul m-a înţeles". A. Rus îi spune că toate problemele care pot să apară urmează să fie discutate personal, nu prin telefon.
Probele înregistrate indică protecţionismul lui Alexandru Rus faţă de Ina Russu şi SRL "INA TUR".
Într-o convorbire telefonică dintre Ina Russu şi intermediarul "Saşa", pe 20.07.2007, se discută prezentarea la Consulatul României a paşapoartelor a două persoane care au avut probleme cu obţinerea vizei, I. Russu spunându-i acestuia că va încerca să vorbească cu consulul.
Pe 20.07.2007, orele 14,20, consulul Alexandru Rus discută telefonic cu Ina Russu privind eliberarea vizelor pentru trei persoane cu copii, unul dintre copii neavând procură de la părinţi. La orele 14.40, Ina Russu îl contactează telefonic pe intermediarul "Serghei", căruia îi spune că trebuie să mai achite un supliment de 50 de EURO, în plus faţă de cei 130 de EURO încasaţi anterior, pentru obţinerea vizei pentru copilul care nu are procură de la părinţi. Îi recomandă să ia legătura cu secretara ei de la "INA TUR", aceasta urmând să se deplaseze la Consulat pentru rezolvarea problemei, iar spre seară se va duce chiar ea ca să plăteasca şi să se rezolve definitiv chestiunea vizei. Sunt mai multe seturi de înregistrări telefonice care probează discuţiile şi întâlnirile dintre Ina Russu şi consul, precum şi persoanele care vin din partea SRL "INA TUR" la Consulat pentru depunerea şi ridicarea documentelor de obţinere a vizelor.
Din înregistrările convorbirilor cu Veronica, angajata SRL "INA TUR", cu Grigore Sârbu, prieten al Inei Russu, reise că acesta din urmă a participat la întâlniri cu consulul, că s-au discutat modalităţi de transmitere a banilor către Consulat, precum şi lărgirea cercului de persoane doritoare de vize.
Există fotografii care probeaza întâlnirile Inei Russu cu funcţionari ai Consulatului, cu consulul, cu persoane care transmit paşapoarte, plicuri etc., precum şi întâlnirea Inei Russu cu Alexandru Rus lângă sediul SRL "INA TUR" din str. Alexandru cel Bun, nr.95, din Chişinău. Există fotografii de la întâlnirea celor doi la restaurantul "Plopii fără soţ", str. 31 August 1989, nr. 15. Pe 28.07.2007. Ina Russu, G. Sîrbu, consulul Alexandru Rus şi un lucrător al Consulatului, Ştefănescu, au avut o întâlnire prelungită la restaurantul "La badiş" din oraşul Straşeni, iar pe 14.08. s-au întâlnit la restaurantul "Roata vremii", str. H. Botev din Chişinău.
Pe 14 august 2007, a fost reţinută în flagrant delict Ina Russu în momentul în care primea de la Pocitarenco Vasile suma de 175 de EURO, dintr-un total de 325.
Astfel a fost declanşată urmărirea penală nr. 2007978068 pentru săvârşirea de către Ina Russu a infracţiunii prevăzute de art. 326 (trafic de influenţă), alin.(2) lit. a) Cod penal. Tot pe 14.08.2007, a fost declanşată urmărirea penală nr. 2007978069 pentru săvârşirea de către Ina Russu şi Agnesa Rusu a infracţiunii prevăzute de art. 362 (organizarea migraţiei ilegale), alin. 2 lit. a), b) Cod penal. Ina Russu a fost reţinută în baza art. 166 CPP, iar pe 17.08.2007 a fost eliberat pe numele ei un mandat de arestare pe un termen de 10 zile. În prezent, se desfăşoară cercetări de depistare a tuturor complicilor, intermediarilor, a numărului de solicitanţi de vize pentru a se stabili gradul de implicare şi de tragere la răspundere a acestora în conformitate cu legislaţia".
Odată cu detalii din anchetă, "Moldova Suverană" publică şi comentarii la adresa preşedintelui Traian Băsescu, conform cărora declaraţiile şefului statului referitoare la scandalul vizelor sunt provocate de "insolaţia reflexivă", iar acesta "refuză să vadă" că ambasada română "calcă-n străchini".
Articolul citat vorbeşte despre Traian Băsescu, ca despre "o fire explozivă, spontană şi «miştocărească» atunci când este vorba de un protocol sobru".
Referindu-se la afirmaţia preşedintelui român conform căreia răspunsul la scandalul vizelor va fi "exterm de dur", autorul articolului întreabă: "Cât de dur, domnule Băsescu, veţi trimite în Republica Moldova armata română, aşa cum s-a întâmplat în 1918, sau pe cei 1000 de soldaţi americani?".
În opinia acestuia, Băsescu "ori este dezinformat, ori total neştiutor, manipulat sau poate are probleme cu insolaţia reflexiva" şi a căzut "în plasa unioniştilor moldoveni care trăiesc împărăteşte pe buzunarul bietului contribuabil român" lăsându-se "aburit" de "pezevenghii moldoveni", dar si de cei din ambasadă.
Autorul comentariului susţine că acum nu este vorba de nicio "agresiune la adresa Romaniei", ci de niste "hoţii ordinare", iar "un răspuns dur" n-ar face nimic altceva decât "să-l umple de ridicol" pe şeful statului român.
"Ambasada română de la Chişinău calcă-n străchini şi Băsescu este incapabil să vadă!", conchide articolul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO