Aceste raiduri „sunt necesare şi continuă să fie necesare”, a declarat Oana Lungescu, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.
„Ele trebuie să fie efectuate în coordonare şi în colaborare cu forţele de securitate afgane”, a adăugat ea.
Purtătoarea de cuvânt a deplâns pierderile civile subliniind că NATO şi autorităţile afgane au demarat o anchetă după moartea a 14 civili, între care zece copii, sâmbătă, în timpul unui bombardament al elicopterelor asupra a două case din provincia Helmand.
Coaliţia internaţională a NATO riscă să se transforme într-o „forţă de ocupaţie” în ochii afganilor, dacă va continua să ucidă civili în cursul operaţiunilor sale, a avertizat marţi preşedintele afgan, Hamid Karzai.
„Fiecare viaţă este preţioasă şi regretăm pierderea oricărei vieţi”, a insistat purtătoarea de cuvânt a NATO.
„Aceste operaţiuni sunt efectuate împreună cu forţele afgane şi cred că în 85 la sută din cazuri nu se trage nici un foc de armă”, a adăugat ea, precizând că comandanţii NATO „nu menajează nici un efort pentru a se asigura că (aceste operaţiuni) nu antrenează pierderi de vieţi omeneşti”.
„Continuăm să luăm foarte în serios preocupările exprimate de preşedintele Karzai”, a continuat Oana Lungescu.
Dacă trupele internaţionale „vor continua să bombardeze case afgane în condiţiile în care Guvernul le-a interzis, atunci prezenţa lor nu va mai fi considerată a unei forţe care duce un război contra terorismului, ci a unei forţe de ocupaţie”, a declarat preşedintele, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Bombardamentele caselor afgane este interzis”, a continuat Karzai. „Acest lucru trebuie să înceteze, sau într-o zi va trebui să luăm o decizie unilaterală pentru a înceta”, a precizat el, fără a explica ce decizia ar putea lua.
Pierderile civile sunt un subiect sensibil în Afganistan, unde zece ani de prezenţă militară străină alimentează sentimentele antioccidentale.