"Ramura executivă" a Consiliului de supraveghere a acestor acorduri şi-a exprimat "profunda îngrijorare cu privire la cererile oficiale de secesiune", într-o declaraţie adoptată miercuri în unanimitate la Bruxelles.
Acesta a "subliniat că, în conformitate cu prevederile acordului de pace de la Dayton, o entitate nu are dreptul să se separe".
La finalul conflictului intercomunitar din 1992-1995, Bosnia a fost divizată în două entităţi, Republica Srpska (RS, sârbi) şi Federaţia croato-musulmană, unite prin instituţii centrale slabe.
Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia, Miroslav Lajcak, a reiterat miercuri, într-o conferinţă de presă, că sârbii din Bosnia nu au "absolut nici un drept" de a organiza un referendum pentru independenţa lor.
"Dacă există ameninţări pentru pace şi stabilitate, şi în virtutea acordului de pace de la Dayton, nu voi ezita şi îmi voi utiliza puterile de la Bonn", a adăugat el.
Consiliul de supraveghere a acordurilor de la Dayton a acordat în 1997 la Bonn prerogative executive importante Înaltului reprezentant, în special dreptul de a demite oficiali şi de a impune legi.
Biroul Înaltului reprezentant, care se va închide în iunie 2008, a fost din nou prelungit miercuri de garanţii acordului de la Dayton.
Ei au decis să nu mai stabilească o dată, ci "obiective" şi "condiţii", în special semnarea unui acord de stabilizare şi asociere între UE şi Bosnia, primul pas spre integrarea în blocul european.