- Home
- Externe
- TEHERAN, (29.01.2013, 16:36)
- Mihai Draghici
Controversă Iran - Israel: Zonă de securitate instituită în jurul complexului nuclear Fordo, vizat de o explozie majoră
Autorităţile iraniene au instituit o zonă de securitate pe o rază de 15 kilometri în jurul complexului nuclear de la Fordo, unde ar fi avut loc o explozie de amploare în urma căreia peste 200 de angajaţi, inclusiv 16 nord-coreeni, ar fi rămas blocaţi în subteran.
Urmărește
876 afișări
Complexul nuclear Fordo (Imagine: Mediafax Foto-AFP)
În pofida dezminţirilor vehemente ale Iranului, site-ul american WorldNetDaily (WND) şi Ynetnews oferă noi detalii despre incidentul produs la Fordo, care ar fi constat, potrivit unor surse, în opt explozii de amploare.
Credibilitatea informaţiilor privind exploziile este pusă sub semnul întrebării din cauza faptului că uzina nucleară iraniană este săpată în munte, iar complexul ar fi astfel protejat de raiduri aeriene, de bombe antibuncăr şi de alte dispozitive explozive convenţionale.
Potrivit WND, Gardienii Revoluţiei Islamice au instituit o zonă de securitate pe o rază de 15 kilometri în jurul complexului nuclear subteran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
Conform unor surse, printre cei peste 200 de angajaţi rămaşi blocaţi în urma presupusei explozii se numără 16 nord-coreeni - 14 tehnicieni şi doi ofiţeri militari de rang înalt. Iranul este suspectat de colaborare cu regimul nord-coreean în controversatul program nuclear.
WND a citat o sursă iraniană care afirmă că a văzut imagini ale sistemelor de supraveghere video de la Fordo cu momentul exploziei. "Pe 21 ianuarie, 14 membri ai echipei nord-coreene şi doi ofiţeri militari erau la Fordo, împreună cu oameni de ştiinţă iranieni, şi începuseră procesul de alimentare cu gaz nuclear a centrifugelor. La ora 10.43, din cauza unei căderi a tensiunii electrice, sistemele de avertizare s-au stins, revenind la normal după două minute. La ora 11.36, cinci explozii au avut loc în sala centrifugelor, două explozii s-au produs în depozitul de uraniu, iar una în zona intrării principale. În momentul exploziilor, imaginile filmate prin sistemul de supraveghere au fost obturate de o pulbere de culoare roşu deschis şi violet; s-au auzit explozii puternice. Înainte ca sistemul video să se oprească, zidurile camerelor vizate de explozii cedaseră. Exploziile păreau să provină din direcţia plafonului", explică sursa citată.
La nivel neoficial, regimul islamist de la Teheran a atribuit Israelului deflagraţia, însă, oficial, Iranul a negat incidentul, explicând că este vorba de "propagandă occidentală". Însă informaţiile sunt susţinute de surse diferite citate de site-ul american WorldNetDaily, de ziarul britanic The Times şi de publicaţia germană Die Welt.
Conform surselor, o explozie puternică a avut loc pe 21 ianuarie la complexul nuclear iranian de la Fordo, o uzină săpată în munte în apropierea oraşului Qom, în nord-vestul Iranului. O sursă citată de Jerusalem Post a declarat că un avion militar israelian ar fi fost observat în apropierea complexului nuclear iranian în momentul exploziei.
Israelul nu a comentat incidentul, dar ministrul israelian pentru Securitatea Internă, Avi Dichter, a declarat: "Orice explozie produsă în Iran care nu afectează populaţia civilă, ci doar infrastructura este binevenită".
Dacă explozia într-adevăr a avut loc, acesta ar fi cel mai mare atac sau act de sabotaj de până acum împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, iar incidentul riscă să atragă riposta Teheranului.
Complexul nuclear subteran Fordo este situat în apropierea oraşului Qom, într-o fostă bază militară a Gardienilor Revoluţiei Islamice, fiind specializat în activităţi de îmbogăţire a uraniului. Existenţa complexului de la Fordo a fost dezvăluită în 2009 de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, după o serie de indicii furnizate de serviciile de spionaj occidentale. În acest complex ar exista aproximativ 3.000 de centrifuge pentru purificarea uraniului.
Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile. Israelul a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca instalaţiile nucleare iraniene dacă Statele Unite şi partenerii occidentali nu vor reuşi să blocheze prin sancţiuni controversatul program atomic iranian.
Citește pe alephnews.ro: Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe