Controverse privind informaţii apărute în presa ucraineană despre doborârea cursei MH17 în Ucraina

Un reportaj difuzat de televiziunea publică olandeză NOS despre o posibilă lipsă a voinţei politice de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de doborârea cursei MH17 în estul Ucrainei, în iulie 2014, a generat speculaţii în presa ucraineană privind implicarea ruşilor în această tragedie.

Urmărește
1443 afișări
Imaginea articolului Controverse privind informaţii apărute în presa ucraineană despre doborârea cursei MH17 în Ucraina

Controverse privind informaţii apărute în presa ucraineană despre doborârea cursei MH17 în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa ucraineană a relatat, joi, că anchetatorii olandezi ar fi acuzat Rusia de doborârea cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, la 17 iulie 2014.

Potrivit presei ucrainene, anchetatorii olandezi ar fi stabilit că un sistem rusesc de rachete sol-aer de tip Buk a doborât avionul Boeing, provocând moartea celor 298 de persoane aflate la bord.

De partea cealaltă, Russia Today susţine că această acuzaţie ar fi falsă, citând anchetatori olandezi.

"Pot spune cu certitudine că nu este corect", a declarat pentru Russia Today purtătorul de cuvânt al Parchetului olandez, Wim de Bruin. "Nu suntem încă pregătiţi să tragem concluzii", a adăugat el, potrivit Russia Today. Articolele din presa ucraineană, inclusiv de la postul de televiziune TSN şi din ziarul Segodnya par să fie preluate de pe site-ul Uainfo, care citează un reportaj despre starea investigaţiei, difuzat de televiziunea publică olandeză NOS (Nederlandse Omroep Stichting).

În reportajul de la NOS se vorbeşte despre faptul că ancheta este obstrucţionată de lipsa de comunicare dintre anchetatorii olandezi şi serviciul naţional de informaţii AIVD, care ar reţine unele informaţii necesare investigaţiei, scrie Russia Today.

NOS menţionează teoria potrivit căreia avionul MH17 ar fi fost doborât de un sistem Buk, dar nu susţine că ancheta olandeză a confirmat-o. Într-un comunicat postat pe site-ul său, Parchetul olandez a negat că investigaţia ar fi obstrucţionată de AIVD, precizează Russia Today.

Şi BBC News Online comentează reportajul difuzat de NOS, care arată că surse din cadrul echipei de anchetă sunt îngrijorate de o lipsă a voinţei politice privind aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili de doborârea avionului malaysian. BBC precizează, de asemenea, că oficialii olandezi au dezminţit informaţiile difuzate de NOS, potrivit cărora poliţia şi procurorii sunt nemulţumiţi că AIVD ascunde anumite detalii.

Anchetatorii se concentrează pe suspiciunea că avionul ar fi fost doborât de o rachetă, după ce un raport preliminar publicat în septembrie preciza că avionul Boeing 777, care efectua o cursă Amsterdam-Kuala Lumpur, "a fost străpuns de obiecte cu viteză mare, deasupra teritoriului controlat de rebelii proruşi în estul Ucrainei".

Procurorul olandez care conduce ancheta penală a declarat, marţi, că ar fi putut fi vorba despre un lansator de rachete sol-aer de tip Buk, dar a subliniat că este "prea devreme pentru a exclude alte posibilităţi", mai relatează BBC News Online.

Autorităţile ucrainene şi Occidentul au acuzat Rusia că le-a furnizat separatiştilor ucraineni racheta, dar Moscova a respins acuzaţiile, afirmând în schimb că trupele ucrainene ar putea fi responsabile.

Între timp, familiile unora dintre victimele tragediei au putut vedea marţi, pentru prima dată, fragmente din epava avionului doborât, care au fost expuse la baza militară Gilze-Rijen din Olanda.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici