Citând o analiză a companiei de securitate cibernetică New Knowledge, cotidianul The Times a relatat că au fost folosite imagini cu manifestanţi răniţi în cursul altor evenimente.
Potrivit Alliance for Securing Democracy, un grup din cadrul German Marshall Fund, aproape 600 de conturi Twitter cunoscute pentru postările pro-Kremlin au distribuit informaţii despre protestele din Franţa, informează agenţia Bloomberg.
Among 600 Twitter accounts known to promote Kremlin views, the top hashtag now is #giletsjaunes, according to the Alliance for Securing Democracy, a unit of the German Marshall Fund that monitors pro-Kremlin activity.https://t.co/PrzAvyYHnn
— Nicolas Henin (@N_Henin) December 8, 2018
Bret Schafer, analist în cadrul Alliance for Securing Democracy, a declarat că se observă „indicii solide că există un interes pentru a amplifica conflictul” pentru publicul din afara Franţei.
O temă majoră a postărilor distribuite de multe dintre aceste conturi este aceea că forţele de securitate franceze ar fi în stare de revoltă faţă de preşedintele Emmanuel Macron şi sunt gata să se coalizeze cu manifestanţii.
Însă nu există indicii care să confirme această ipoteză care este similară cu temele vehiculate în alte campanii de dezinformare atribuite Kremlinului, care au drept scop să sugereze că democraţiile liberale sunt în declin, a mai afirmat Schafer.
Instituţiile media ruse Sputnik şi RT au relatat recent că majoritatea poliţiştilor francezi nu-l mai susţin pe Macron, citând reprezentanţi ai unor sindicate minore de poliţie, care la alegerile sindicale franceze din această lună au obţinut mai puţin de 4% din voturi.