Cooperarea Rusiei cu NATO pe tema scutului antirachetă, condiţionată de calitatea colaborării

Publicat: 21 11. 2010, 13:43
Actualizat: 07 11. 2012, 13:05

„Rusia trebuie încă să îşi facă o idee definitivă în legătură cu viitorul sistem antirachetă european”, a spus el, întrebat în legătură cu rezultatele acordului încheiat sâmbătă la Lisabona, în timpul summitului NATO-Rusia.

„Europeanilor le revine sarcina de a stabili care este rolul lor şi cum vor să arate iniţial scutul antirachetă; şi noi, la rândul nostru, ar trebui să reflectăm la locul pe care îl vom ocupa”, a afirmat Medvedev, care s-a declarat însă „mai optimist după acest summit decât anterior”.

„Participarea noastră trebuie să fie absolut egală” cu cea a celorlalţi, ea „trebuie să fie cea a unui partener, nu poate să fie altfel”, a adăugat el.

„Sau participăm deplin şi facem schimb de informaţii, suntem însărcinaţi să rezolvăm o anumită problemă, sau nu participăm la nimic”, a continuat el, sugerând că Moscova nu va accepta să fie o simplă completare a sistemului NATO.

„Dacă nu am participa deloc, atunci am fi obligaţi să ne apărăm, din motive care pot fi înţelese”, a conchis preşedintele rus, într-o declaraţie asemănătoare cu cea formulată deja cu ocazia summitului franco-german de la Deauville, la 16-17 octombrie.

„Alianţa Nord-Atlantică trebuie mai întâi să stabilească ea însăşi cum vede o participare a Rusiei la acest sistem”, subliniase el atunci.

Pentru NATO, nu se pune deocamdată problema unui sistem integrat cu Rusia, ci a unei legături între propriul său scut – bazat în principal pe tehnologia americană – şi cel al Moscovei, constând într-un schimb de informaţii şi proceduri de alertă reciprocă.