Copii subnutriți găsiți în tabăra de migranți din Grecia

Publicat: 07 04. 2025, 19:05
EDIRNE, TURKEY - MARCH 02: Greek security forces intervene in irregular migrants as they cut down the iron wires during their waiting at the Pazarkule Border Gate in Karaagac neighbourhood in Edirne, Turkey to reach Greece on March 02, 2020. The number of irregular migrants leaving Turkey for Europe has reached 100,577 as of Sunday evening, Suleyman Soylu said. Thousands of migrants flocked to Pazarkule, a border gate with Greece, after Turkish officials announced Friday they would no longer try to stop irregular migrants from reaching Europe. Gokhan Balci / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Medicii MSF au diagnosticat șase copii din Siria și Afganistan cu vârste cuprinse între șase luni și șase ani cu malnutriție acută. Copiii au nevoie de ajutor imediat, scrie Reuters.

Deși nu a putut spune dacă malnutriția lor a fost cauzată de faptul că au locuit în tabără, condițiile de acolo – inclusiv hrana și îngrijirea medicală insuficiente – au pus în pericol sănătatea lor, a declarat MSF.

„Niciun copil nu ar trebui să sufere de malnutriție din cauza neglijenței sistemice”, a declarat Christina Psarra, director general al MSF Grecia, solicitând măsuri imediate și adăugând că aproximativ un sfert dintre locuitorii taberei erau copii.

Ministerul grec al migrației a declarat că va face publică o declarație în cursul zilei de luni. Aflată în prim-planul crizei migrației din Europa din 2015-2016, Grecia a înregistrat o creștere bruscă a sosirilor în 2024, potrivit datelor ONU. În acest an, aproape o treime din sosirile în sudul Europei din Orientul Mijlociu și Africa au fost în Grecia.

Tabăra din Samos, finanțată de UE, o instalație întinsă, înconjurată de sârmă ghimpată, a fost deschisă de guvern în 2021 pentru a înlocui fosta tabără din Vathy – cândva un oraș de corturi supraaglomerat și infestat de șobolani, cu 7.000 de persoane.

Cei șase copii subnutriți au sosit în acest an, a declarat MSF.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a numit condițiile de la Samos „inumane și degradante” în timpul perioadelor de supraaglomerare, cu lipsuri de apă și lipsa altor servicii de bază.

În decembrie, un expert în drepturile omului al ONU a acuzat Grecia că nu a reușit să identifice victimele traficului sexual din tabără.

MSF a cerut Greciei și UE să asigure asistență pediatrică adecvată și sprijin nutrițional în Samos și să restabilească sprijinul financiar pentru solicitanții de azil suspendat în iunie anul trecut.