Copiii lui Kadhafi: Rivali politici sau comandanţi militari puternic mediatizaţi

Soţii Kadhafi şi cei zece copii, dintre care doi ar fi morţi, au făcut adesea să se vorbească despre ei ca despre rivali politici, comandanţi militari sau obişnuiţi ai rubricilor de fapt divers, sport sau "celebrităţi" din presa internaţională, relatează AFP, care le prezintă pe scurt portretele.

Urmărește
1026 afișări
Imaginea articolului Copiii lui Kadhafi: Rivali politici sau comandanţi militari puternic mediatizaţi

SAADI KADHAFI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MOHAMED, FIUL CEL MAI MARE, INFLUENT ŞI DISCRET

Mohamed Kadhafi, născut în 1970, este fiul cel mai mare şi unicul din prima căsătorie a lui Muammar Kadhafi cu Fatiha al-Nuri, de care a divorţat în 1970. Omul reţelelor, foarte influent şi discret, prezida organismul pentru Telecomunicaţii şi Comitetul Naţional Olimpic. Rebelii au anunţat că l-au capturat la 21 august, dar ar fi reuşit să scape, potrivit unei surse din rândul rebelilor, care nu a oferit nicio precizare cu privire la circumstanţele evadării acestuia.

SEIF AL-ISLAM, FOSTUL REFORMATOR

Prezentat în mod frecvent ca succesor al tatălui său, Seif al-Islam (Spada Islamului, în arabă) este cel mai mare fiu făcut cu cea de a doua soţie a lui Muammar Kadhafi, Safiya Farkash.

Bucurându-se de mai multă atenţie din partea presei decât fratele său mai mare, Seif, în vârstă de 39 de ani, s-a născut la 25 iunie 1972. El este doctor în filosofie la London School of Economics şi s-a prezentat mult timp ca un "reformator". Fără vreo funcţie oficială, are reputaţia de a fi cel mai eficient emisar al regimului şi artizan al unor reforme, interesat totodată de normalizarea relaţiilor Libiei cu Occidentul. El a devenit cunoscut prin modul în care a mediat cazul infirmierelor bulgare, eliberate în iulie 2007, după mai bine de opt ani de detenţie în Libia. Tot el a negociat acordarea unor indemnizaţii familiilor victimelor atentatului de la Lockerbie, din 1988.

Reputaţia sa de moderat s-a încheiat când a ameninţat cu băi de sânge, la începutul insurecţiei. Ca şi tatăl său, este căutat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru comiterea de crime împotriva umanităţii în Libia.

S-a anunţat că a fost luat prizonier la începutul ofensivei asupra oraşului Tripoli, după care a apărut la televizor, în noaptea de 23 august.

SAADI KADHAFI, FOTBALISTUL

Născut la 25 mai 1973, Saadi, în vârstă de 38 de ani, este sportiv. Angajat în 2003 de Perugia, în prima divizie italiană, a jucat foarte rar. O absenţă care nu l-a împiedicat să primească o suspendare de opt luni, în noiembrie 2003, după ce a fost depistat pozitiv cu nandrolon, un steroid anabolizant.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Libyan Arab Foreign Investment Company (LAFICO), care deţine 7,5 la sută din acţiunile clubului Juventus Torino, el a renunţat, în 2004, la cariera din fotbal. De atunci a făcut carieră în armată, ajungând la comanda unei unităţi de elită.

MOUATASSIM, CONSILIERUL PENTRU SECURITATE NAŢIONALĂ

Născut în 1975, medic şi militar de carieră, Moutassim a fost primit la Washington, în aprilie 2009, de secretarul de Stat Hillary Clinton. A fost format ca militar de ofiţeri egipteni.

El a fost promovat de tatăl său la conducerea Consiliului pentru Securitate Naţională în 2007. Suspectat de o tentativă de puci, s-a reabilitat după o perioadă de exil în Egipt. Lider al Consiliului de Securitate Naţională şi comandant al propriei unităţi de elită, el era, înainte de începutul revoltei, principalul concurent al lui Seif al-Islam, ca succesor al lui Muammar Kadhafi.

AISHA KHADAFI, "CLAUDIA SCHIFFER A DEŞERTULUI"

Născută în 1977, avocat, ea este preşedintele Fundaţiei de binefacere Waatassimou, care se ocupă în special de femei. S-a întâlnit la Tripoli, în iulie 2007, cu Cecilia Sarkozy - soţia din acea perioadă a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Aisha este comparată cu fotomodelul german datorită eleganţei şi părului blond.

A mai apărut în 2001, în Irak, unde a fost trimisă de tatăl său să îl întâlnească pe Saddam Hussein, al cărui avocat a fost ulterior. A fost trimisă, de asemena, într-o misiune Filipine, pentru a negocia cu islamişti din cadrul Abu Sayyaf eliberarea unor ostatici occidentali.

HANNIBAL, OBIŞNUITUL COMISARIATELOR

Născut în 1978, el s-a aflat la originea tensiunilor diplomatice dintre Tripoli şi Berna. Hannibal Kadhafi şi soţia sa, Aline, au fost arestaţi la 15 iulie 2008 într-un hotel, la Geneva. După eliberarea lor pe cauţiune a avut loc o criză.

În afară de stoparea procedurilor judiciare, autorităţile de la Tripoli au solicitat să-i fie prezentate "scuze", deşi Hannibal Kadhafi era anchetat pentru violenţe asupra a doi servitori, o tunisiană şi un marocan. În septembrie 2008, justiţia a clasat acest caz.

Anterior, justiţia franceză îl condamnase, în mai 2005, la patru luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea unor violenţe asupra prietenei sale însărcinate.

"Căpitanul" Hannibal, militar de profesie, conducea Compania Naţională de Transport Maritim.

SEIF AL-ARAB, UN SIMPLU OFIŢER, UCIS LA 30 APRILIE

Născut în 1980, Seif al-Arab era cel mai discret dintre fiii lui Muamar Kadhafi. El era un simplu ofiţer, instruit în Germania, apropiat de tatăl său. Mai multe surse, între care şi vicarul apostolic de la Tripoli, Giovanni Innocenzo Martinelli, au afirmat că a fost ucis, la 30 aprilie 2011, într-un raid NATO.

KHAMIS, BRAŢUL ARMAT AL REGIMULUI

Născut la 27 mai 1983, Khamis, în vârstă de 28 de ani, este fiul cel mai mic al lui Kadhafi. Format în Rusia, el a fost însărcinat să comande unitatea de elită a Forţelor Speciale libiene, Brigada 32, supranumită şi "Brigada Khamis". Se apreciază că a jucat un rol important în reprimarea revoltei la Benghazi, în februarie 2011. Baza militară din Tripoli pe care o comanda a fost ultima din capitală care a căzut, după şapte ore de lupte şi un bombardament NATO, la 27 august 2011. Înăuntru au fost găsite cadavrele carbonizate a aproximativ 50 de prizonieri.

Rebelii au anunţat la 28 august că fiul cel mai mic al lui Khadafi, a cărui moarte a fost anunţată în mai multe rânduri de la începutul conflictului, fără să fie confirmată niciodată, ar fi putut fi omorât sâmbătă, într-o confruntare între insurgenţi şi trupe pro-Kadhafi, în timpul replierii brigăzii. Această informaţie nu a fost confirmată.

Muammar Kadhafi ar mai fi adoptat doi copii. Un băiat, Milad Aboutztaia, foarte discret, care l-ar fi salvat pe tatăl său în timpul bombardamentului american de la 14 aprilie 1986, dar şi o fată, Hannah, care ar fi murit în timpul acestui raid, la vârsta de 15 luni. Însă, potrivit cotidianului german Die Welt, în realitate aceasta a supravieţuit şi a ocupat funcţii în domeniul medical la Tripoli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici