Copiii miniştrilor ocupă funcţii de conducere în cadrul companiilor publice din Rusia

Fiii miniştrilor sau ai funcţionarilor de rang înalt preiau posturi-cheie în marile grupuri publice din Rusia, un simbol al unui sistem în care puterea şi banii sunt strâns legate între ele, comentează AFP.

Urmărește
27 afișări

La începutul lui iulie, Serghei Ivanov "junior", fiul lui Serghei Ivanov, vicepremierul rus şi un apropiat al lui Vladimir Putin, a intrat în consiliul de administraţie al Gazprombank, banca afiliată gigantului public rus Gazprom. Născut în 1980, tânărul este din aprilie preşedintele grupului director al companiei de asigurări Sogaz, una dintre cele mai importante din ţară.

La 33 de ani, Piotr Fradkov, fiul lui Mihail Fradkov, directorul serviciilor de informaţii externe (SVR) şi fost premier, este din 2007 vicepreşedintele grupului director al băncii publice de dezvoltare VEB.

Dmitri Patruşev, fiul preşedintelui Consiliului de securitate naţională şi apărare, Nikolai Patruşev, în vârstă de 33 de ani, este de anul trecut preşedintele grupului director al consiliului de supraveghere al băncii Rosselhozbank, ale cărei active depăşeau 36 de miliarde de dolari în 2010.

În vârstă de 36 de ani, Denis Bortnikov, fiul directorului puternicelor servicii secrete (FSB, fostul KGB) Alekandr Bortnikov, ocupă din 2010 postul de preşedinte al unei filiale a băncii semipublice VTB, a doua din ţară.

Serghei Matvienko, fiul în vârstă de 38 de ani al guvernatorului oraşului Sankt Petersburg şi fost ministru Valentina Matvienko, este directorul general al companiei imobiliare VTB-Development, o altă filială a VTB.

Pentru Iuli Nisnevici, membru al organizaţiei neguvernamentale Transparency International şi profesor la Şcoala superioară de economie din Moscova, aceasta este o nouă "nomenklatura" - termenul folosit pentru a desemna elitele din perioada sovietică - ce a apărut în Rusia după domnia "oligarhilor" în anii '90.

Aceştia oameni de afaceri, care au făcut avere din privatizările controversate din anii '90, au căpătat o influenţă politică preponderentă în ultimii ani ai preşedinţiei lui Boris Elţîn.

După preluarea preşedinţiei în 2000, Vladimir Putin l-a trimis la închisoare pe recalcitrantul Mihail Hodorkovski, l-a forţat să plece în exil la Londra pe vehementul Boris Berezovski, şi a adus oligarhii la rangul de simpli miliardari.

Noua "nomenklatura" care s-a instalat este "un grup social special (...) care s-a infiltrat în cadrul puterii şi o ţine în mâinile sale", subliniază Nisnevici.

La rândul său, Olga Krîştanovskaia, specializată în elite la Academia de ştiinţe ruse şi membru al partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin susţine că dacă prezenţa copiilor unor oficiali de rang înalt în marile întreprinderi este un fenomen răspândit, acesta nu este întâlnit "doar în Rusia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici