- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coreea de Nord a efectuat un test nuclear subteran - VIDEO
Coreea de Nord a efectuat luni "cu succes" un test nuclear subteran, a anunţat presa oficială a regimului, care ameninţase de mai multe ori că va efectua un test atomic în reacţie la condamnarea de către ONU a tirului de rachetă din 5 aprilie.
Coreea de Nord a efectuat un test nuclear subteran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Coreea de Nord a "desfăşurat cu succes la 25 mai un nou test nuclear subteran în cadrul măsurilor destinate întăririi capacităţilor sale de disuasiune nucleară (...)", a anunţat agenţia nord-coreană KCNA.
"Testul va contribui la garantarea suveranităţii noastre, a socialismului, păcii şi securităţii în peninsula coreeană şi în regiune", adaugă agenţia, care nu oferă detalii asupra locului exact al desfăşurării testului.
Potrivit KCNA, acest test este mai puternic decât cel efectuat în octombrie 2006, primul de acest fel, care a provocat o criză internaţională.
Administraţia americană nu este "în măsură" să confirme "în acest stadiu" că Phenianul a efectuat un test nuclear, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Un seism de magnitudine 4,7 grade a fost detectat în Coreea de Nord, la 375 de kilometri nord-est de Phenian şi o adâncime de numai zece kilometri, a informat anterior Institutul american de studii geologice (USGS), în condiţiile în care Seulul anunţase că regimul de la Phenian a efectuat un test nuclear.
Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează o sursă din partidul conservator sud-coreean aflat la putere, preşedintele Lee Myung-Bak a convocat o reuniune de urgenţă.
Bursa din Seul a scăzut cu 3,97 la sută luni, după ce Coreea de Nord a anunţat că a efectuat acest test nuclear subteran.
Agenţia Yonhap a relatat că un "seism artificial" a fost detectat în Coreea de Nord cu puţin înainte de ora locală 10.00 (04.00, ora României).
Testul ar fi avut loc în oraşul nord-coreean Kilju, din nordul ţării, unde regimul de la Phenian a efectuat primul său test atomic, din octombrie 2006.
Coreea de Nord a fost sancţionată la 13 aprilie de Consiliul de Securitate al ONU pentru un tir de rachetă efectuat la 5 aprilie şi a ameninţat de mai multe ori că va efectua un nou test nuclear şi va lua şi alte măsuri de "autoapărare" dacă ONU nu prezintă scuze.
Ca răspuns faţă de această sancţiune, Coreea de Nord şi-a anunţat la 14 aprilie retragerea de la negocierile în şase (Rusia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia şi China), suspendarea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi reactivarea instalaţiilor sale nucleare.
La 14 mai, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a avertizat cÄ Statele Unite nu vor face concesii pentru a convinge Coreea de Nord sÄ revinÄ la masa negocierilor privind programul sÄu nuclear.
"Nu ne interesează să alergăm după nord-coreeni sau să facem concesii faţă de Coreea de Nord", a adăugat aceasta. "Ştiu foarte bine care le sunt obligaţiile", a precizat ea.
Negocierile în dosarul nuclear nord-coreean, compromise
Negocierile privind dosarul nuclear nord-coreean, aflate în impas de mai multe luni şi compromise după testul nuclear, nu au permis în niciun moment obţinerea promisiunii de renunţare definitivă la ambiţiile atomice, comentează AFP.
Negocierile multilaterale iniţiate în august 2003 au rolul de a convinge Phenianul să renunţe la ambiţiile atomice în schimbul unui ajutor energetic.
Mai precis, este vorba de rezolvarea crizei provocate de decizia luată de Phenian, la sfârşitul anului 2002, de reluare a programului nuclear prin încălcarea acordului încheiat cu Statele Unite în 1994.
La 9 octombrie 2006, Coreea de Nord a intrat în cercul restrâns al puterilor atomice militare prin efectuarea unui test nuclear.
În februarie 2007, Coreea de Nord se angaja să demonteze instalaţiile atomice în schimbul unui ajutor energetic.
În pofida acordului, negocierile sunt în impas de câteva luni din cauza modalităţilor de verificare a procesului de denuclearizare.
Statele Unite cer Coreei de Nord să accepte un mecanism complet de verificare a instalaţiilor nucleare, în timp ce Phenianul susţine că acordul nu prevedea vizite ale inspectorilor internaţionali.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO