- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coreea de Nord a început să umple rezervoarele rachetei pe care vrea să o lanseze în aprilie
Coreea de Nord a început să pună carburant în rezervoarele rachetei sale cu rază lungă de acţiune pe care plănuieşte să o lanseze la jumătatea lui aprilie, scrie cotidianul japonez Tokyo Shimbun în ediţia de joi, citând o sursă apropiată Guvernului nord-coreean.
Coreea de Nord a început să umple rezervoarele rachetei pe care vrea să o lanseze în aprilie (Imagine: Mediafax foto/AFP)
"Lansarea se apropie. Este posibil ca data lansării să fie stabilită pentru 12 sau 13 aprilie", a declarat această sursă, a precizat Tokyo Shimbun de la Seul.
La Seul, Ministerul sud-coreean al Apărării nu a dorit să facă niciun comentariu imediat.
Phenianul a anunţat la jumătatea lui martie că va lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune, între 12 şi 16 aprilie, cu scopul de a plasa pe orbită un satelit civil de observaţie, dar Statele Unite şi aliaţii lor, în special sud-coreeni şi japonezii, consideră că este vorba despre un test deghizat de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune şi îndeamnă regimul să renunţe la el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
În pofida acestei solicitări, regimul nord-coreean a avertizat marţi că nu va renunţa "niciodată" la dreptul de a lansa "un satelit paşnic".
Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a scris miercuri seara că satelitul urmează să permită acestei ţări să evalueze mai bine starea culturilor agricole şi să culeagă date meteorologice.
Acest dispozitiv de fabricaţie nord-coreeană ar urma să furnizeze şi informaţii despre păduri şi resursele naturale ale Coreei de Nord, a adăugat KCNA.
Satelitul, cu o masă de aproximativ 100 de kilograme, va urma "o orbită heliosincronă" la o altitudine de 500 de kilometri şi dispune de o autonomie prevăzută pentru doi ani, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Comitetului coreean pentru Tehnologie Spaţială, citat de KCNA.
Coreea de Nord a invitat experţi în domeniul spaţial şi jurnalişti străini să asiste la tir, pentru a "dovedi natura paşnică a lansării acestui satelit ştiinţific şi tehnologic în mod transparent", a subliniat agenţia oficială.
Însă Statele Unite au anunţat miercuri că au suspendat livrările în cadrul unui ajutor alimentar către Coreea de Nord, hotărâte la sfârşitul lui februarie în schimbul unui moratoriu asupra activităţilor nucleare şi balistice ale Phenianului.
"Acordul interzicea în mod explicit nord-coreenilor să lanseze rachete, iar noi le-am transmis că lansarea unui satelit va fi interpretată ca o lansare de rachetă, deoarece utilizează aceeaşi tehnologie", a declarat Peter Lavoy, adjunctul secretarului american al Apărării pentru Asia.
În schimbul moratoriului nord-coreean, Statele Unite s-au angajat să livreze aproximativ 240.000 de tone de ajutoare alimentare, constând în ulei vegetal, legume uscate şi raţii preparate, destinate copiilor şi femeilor însărcinate care reprezintă o parte a populaţiei nord-coreene ce suferă de malnutriţie.
Coreea de Sud şi Japonia au avertizat deja că ar putea distruge în zbor lansatorul nord-coreean, în cazul în care le ameninţă teritoriul.
Lansarea urmează să fie efectuată de la Tongchang-ri, în nord-vestul ţării. Prima treaptă a rachetei urmează să cadă în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, iar cea de a doua treaptă la est de Filipine.
În aprilie 2009, Coreea de Nord a procedat deja la un tir destinat punerii pe orbită a unui satelit. Racheta cu rază lungă de acţiune, lansată către vest, a survolat nordul arhipelagului japonez după care s-a prăbuşit în mare.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat acest tir şi a însăsprit sancţiunile contra regimului nord-coreean. Ca măsuri de represalii, Phenianul s-a retras de la negocierile cu privire la dezarmarea sa nucleară purtate cu şase ţări, şi anume China, Coreea de Sud, Japonia, Rusia şi Statele Unite.
Liderul comunist din acea perioadă, Kim Jong-il, a decedat pe 7 decembrie 2011, locul său fiind preluat de fiul său cel mic Kim Jong-un. Tirul prevăzut la jumătatea lui aprilie urmează să coincidă cu marcarea a 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării, Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO