"Am mobilizat poliţia şi armata în Everest în vederea securizării trecerii flăcării olimpice şi a controlării oricărei manifestaţii protibetane în regiune", a declarat un oficial al Ministerului nepalez de Interne, Ekmani Nepal.
"Forţele de securitate mobilizate în Tabăra II din Everest ar putea utiliza forţa, prin aceasta înţelegându-se focuri de armă dacă este nevoie, pentru a împiedica orice manifestaţie antichineză", a precizat acesta. "Nu trebuie să avem nici o activitate antichineză aici, pe pământ nepalez", a adăugat acesta.
Oficialul nu a precizat dacă agenţii vor fi autorizaţi să tragă direct în protestatari sau să tragă numai salve de avertisment în aer. Un grup de 25 de poliţişti şi militari specializaţi în urcări au ajuns deja în Tabăra II situată la o altitudine de 6.500 de metri, potrivit aceleiaşi surse.
Trecerea flăcării olimpice pe vârful Everest (8.848 de metri), cu o echipă chineză este prevăzută între 1 şi 10 mai. La această altitudine nu este posibilă nici o combustie naturală, va fi necesară o torţă specială folosind amestec din diferite gaze, cu aport intern de oxigen.
Poliţiştii şi militarii vor avea ca misiune împiedicarea alpiniştilor să escaladeze partea nepaleză a Everestului în timp ce echipa chineză se va afla pe partea nordică, închisă cu totul oricărui tip de expediţie persoanelor private.
Nepalul a acordat autorizaţii de escaladare a Everestului alpiniştilor stipulând ca aceştia să nu depăşească Tabără II până când atleţii chinezi nu vor urca şi coborî din nou vârful. Camerele video au fost de asemenea interzise în tabăra de la baza Everestului.
Nepalul, care recunoaşte suveranitatea Beijingului asupra Tibetului, găzduieşte circa 20.000 de exilaţi tibetani şi circa 2.500 de tibetani continuă să sosească anual traversând munţii Himalaya.