COREEA DE NORD a refuzat oferta de negociere cu privire la Kaesong. Seulul îi îndeamnă pe sud-coreeni să plece din complex

Coreea de Nord a respins vineri oferta sud-coreeană de negociere pe tema complexului industrial de la Kaesong, închis de facto începând de la 3 aprilie de către Phenian, şi din care Seulul a ameninţat în mod implicit cu retragerea definitivă. Coreea de Sud i-a îndemnat vineri să se întoarcă în ţară pe toţi sud-coreenii rămaşi în complexul de la Kaesong, pe teritoriul nord-coreean.

Urmărește
4152 afișări
Imaginea articolului COREEA DE NORD a refuzat oferta de negociere cu privire la Kaesong. Seulul îi îndeamnă pe sud-coreeni să plece din complex

Phenianul a refuzat oferta de negociere a Seulului cu privire la complexul Kaesong

"Guvernul a luat decizia inevitabilă de a retrage toate persoanele care se află (la Kaesong), pentru securitatea lor", a declarat ministrul sud-coreean pentru Reunificare Ryoo Kihl-jae, într-o conferinţă de presă.

Coreea de Sud a dat joi regimului nord-coreean un ultimatum de 24 de ore să accepte propunerea, avertizând că altfel se expune unor "măsuri semnificative".

"Dacă marionetele sud-coreene continuă să agraveze situaţia, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri finale şi grave", a anunţat vineri Comisia nord-coreeană pentru Apărare Naţională, citată de Yonhap.

Coreea de Nord a interzis sud-coreenilor accesul în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri distanţă de frontieră, începând de la 3 aprilie. Regimul a retras cei aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni, într-un context de tensiuni foarte puternice în peninsulă.

Ultimatumul sud-coreean sugera că Seulul este pregătit să retragă în mod definitiv, cel puţin pe termen lung, cei 850 de salariaţi sud-coreeni de la Kaesong, în mare parte cadre ce conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex.

Doar aproximativ 170 de sud-coreeni se află, în prezent, în complex.

Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după îngheţarea relaţiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor nesperat în privinţa locurilor de muncă, plăţii unor impozite şi furnizării de devize străine.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici