Coreea de Nord ar putea fi reintrodusă pe lista ţărilor ce susţin terorismul

Senatul american a apreciat miercuri că statul nord-coreean constituie o "ameninţare" pentru vecinii săi şi a cerut administraţiei Obama să examineze oportunitatea reintroducerii regimului comunist pe lista americană a statelor care susţin terorismul.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea fi reintrodusă pe lista ţărilor ce susţin terorismul

Coreea de Nord ar putea fi reintrodusă pe lista ţărilor ce susţin terorismul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Senatorii au adoptat cu 66 de voturi, 31 fiind împotrivă, o rezoluţie necoercitivă prin care îi cer preşedintelui Barack Obama să furnizeze în 30 de zile un raport care să evalueze acţiunile întreprinse de Coreea de Nord de la retragerea sa de pe listă de către administraţia Bush, în octombrie 2008.

Raportul va trebui să "evalueze eficienţa" unei eventuale reînscrieri a Phenianului pe listă şi să prezinte în acest scop "dovezi credibile" privind o susţinere a Coreei de Nord adusă actelor sau grupărilor teroriste, precum şi activităţi de proliferare nucleară.

Textul afirmă că statul nord-coreean este "o ameninţare pentru Asia de nord-est şi pentru pacea şi securitatea în lume".

El solicită o aplicare strictă a sancţiunilor internaţionale care vizează regimul comunist şi stipulează că Washingtonul ar trebui să creeze altele noi.



Acest text a fost adoptat de senatori în cadrul examinării proiectului de lege privind bugetul Apărării, care urmează să fie votat în totalitatea sa de către Camera Reprezentanţilor şi Senat, înainte de a fi transmis preşedintelui.

Printre principalii autori ai amendamentului figurează doi senatori democraţi influenţi: preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe, John Kerry, şi cel al comisiei Forţelor Armate, Carl Levin.

În cursul zilei, senatorii au respins de asemenea, cu 54 de voturi faţă de 43, un amendament al republicanului Sam Brownback, care solicită administraţiei Obama să repună imediat Coreea de Nord pe lista teroristă.

Secretarul de Stat, Hillary Clinton, declarase la începutul lunii iunie, pentru postul de televiziune ABC, că Statele Unite sunt "în curs de a studia posibilitatea repunerii Phenianului pe această listă.

"În aparenţă, există un motiv pentru care ei au fost retraşi de pe această listă şi acest motiv este contrazis de acţiunile lor", spusese ea.

În schimbul retragerii sale de pe listă, Coreea de Nord trebuia să-şi oprească în totalitate programul său nuclear, să accepte revenirea instalaţiilor sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi cooperarea pentru desfiinţarea importantului său complex nuclear din Yongbyon.

Dar Coreea de Nord a efectuat la 25 mai un test nuclear, condamnat de ONU, înainte de a lansa o serie de rachete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici