Charles M. Perry, vicepreşedinte şi director de studii în cadrul Institutului pentru Analiza Politicii Externe şi vicepreşedinte al National Security Planning Associates Inc., s-a declarat sceptic, într-un interviu, cu privire la procesul negocierilor în şase ţări privind denuclearizarea Coreei de Nord.
"Acum că nu mai avem şase parteneri, ceilalţi cinci, Rusia, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi în special China, trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a face presiuni (…). Natura testului a fost mai degrabă operaţională decât o simplă bombă diplomatică pentru a obţine un efect. Implicaţiile sunt ceva mai serioase", a precizat acesta.
Potrivit unor informaţii de la Moscova, explozia pare să fi avut o putere de circa 20 de kilotone, care depăşeşte amploarea unei demonstraţii şi în consecinţă a unui mesaj diplomatic, precizează expertul. Cu o putere sub zece kilotone, acesta este mai mult un act experimetal în vederea creării capacităţii care în timp va facilita crearea de rachete, devenind interesant pentru un stat sau un grup căruia s-ar putea hotărî să îi transfere această tehnologie. "Trebuie să răspundem, trebuie să adoptăm unele sancţiuni, să facem unele presiuni", a explicat acesta.
Analistul consideră că ar trebui adoptate sancţiuni de tip financiar, care ar afecta mai degrabă conducerea decât populaţia şi care au avut efect în trecut, dar care ar putea avea de asemenea ca efect, într-o situaţie extremă, tocmai vânzarea acestei tehnologii nucleare, întrucât Coreea de Nord a fost mult timp izolată şi nu prea mai are alte bunuri de vânzare.
"Şi dacă îşi perfecţionează într-adevăr (capacităţile) la un nivel care ar putea fi interesant pentru al-Qaida sau vreun alt agent (…) acesta este cel mai mare pericol din perspectiva Statelor Unite şi desigur a Japoniei şi a comunităţii ONU", explică Perry.