Coreea de Nord, DE ACORD cu negocieri internaţionale: "Suntem pregătiţi să discutăm pentru a destinde tensiunile din peninsulă"

Coreea de Nord s-a declarat miercuri pregătită să înceapă negocieri internaţionale, cu scopul de a calma tensiuni regionale agravate, potrivit Phenianului, de exerciţii militare comune americano-sud-coreene.

Urmărește
8183 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord, DE ACORD cu negocieri internaţionale: "Suntem pregătiţi să discutăm pentru a destinde tensiunile din peninsulă"

Kim Jong-un (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În prezent, suntem pregătiţi pentru orice formă de discuţii, cu scopul de a destinde tensiunile din peninsula coreeană şi de a soluţiona orice tip de probleme, în majoritate probleme de securitate", le-a spus jurnaliştilor ambasadorul nord-coreean la ONU, la Geneva, So Se Pyong.

Coreea de Nord a evitat negocieri cu Cei Şase privind arsenalul său nuclear începând de la sfârşitul lui 2008.

Decizia lui So Se Pyong de a invita presa la reşedinţa sa de ambasador, situată pe malul Lacului Geneva, este foarte neobişnuită.

El a reiterat poziţia Phenianului, pe care a expus-o în iunie ambasadorul nord-coreean la ONU la New York, într-o conferinţă de presă la fel de inedită.

Conferinţa lui So Se Pyong la Geneva, de aproximativ 90 de minute, susţinută în engleză, a fost consacrată criticii Statelor Unite, care au staţionat 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud.

Excerciţii militare comune au loc în mod regulat între cele două state înfurie Phenianul.

Tensiunile au atins un nou punct culminant în regiune în urmă cu câteva luni, în urma unor teste nucleare şi de rachete nord-coreene, determinând ONU şi anumite state să adopte sancţiuni împotriva acestui stat de tip stalinist izolat.

So Se Pyong a reafirmat miercuri că ţara sa are tot dreptul să se apere.

"Este necesar să ne consolidăm apărarea. Cu acest sistem de apărare şi cu această putere, suntem în securitate", a spus el, adăugând că statul nord-coreean nu va abandona "niciodată programul său nuclear, cu excepţia cazului în care Statele Unite îşi vor retrage forţele ostile".

De asemenea, ambasadorul nord-coreean a denunţat manevre americano-sud-corene desfăşurate în urma a ceea ce el a apreciat drept lansarea paşnică a unui satelit, în decembrie.

"După zilele de război, situaţia începe să se calmeze, iar atmosfera în favoarea unui dialog progresează. Acest lucru arată sută la sută că acest tip de excerciţiu militar comun de acest tip este principala cauză a tensiunilor din peninsula coreeană", a declarat el.

"Statele Unite vor desfăşura în august un nou exerciţiu militar comun", a subliniat ambasadorul nord-coreean, iar "peninsula coreeană se va afla din nou în aceeaşi situaţie critică de război".

Coreea de Nord a anunţat că vrea negocieri în vederea înlocuirii armistiţiului încheiat în iulie 1953, care nu a pus în mod oficial capăt Războiului Coreei, care a durat 3 ani.

"Dacă acest armistiţiu este transformat într-un tratat de pace, pacea şi securitatea ar putea fi garantate", a declarat So Se Pyong.

El a îndemnat totodată la desfiinţarea oficială a Comandamentul ONU în Coreea de Sud, o forţă condusă de către americani şi mandatată de membri ONU, când a izbucnit Războiul în Coreea, în 1950, apreciind că este vorba despre o acoperire pentru Washington.

"E limpede că acest aşa-zis Comandament ONU, care nu are nimic în comun cu ONU, este necesar să fie dizolvat şi că numele ONU şi steagul său sunt uzurpate", a insistat el, calificându-l drept un instrument "pentru dominarea Asiei".

"Dacă Statele Unite iau o decizie îndrăzneaţă şi dizolvă Comandamentul ONU, şi noi vom fi favorabili unor măsuri de încredere bilaterale drept răspuns", a conchis ambasadorul nord-coreean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici