Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că ţara sa va plasa în curând pe orbită un satelit militar de spionaj şi a promis că Phenianul îşi va spori capacităţile de supraveghere militară, a relatat joi presa de stat KCNA.
Coreea de Nord lansează un nou satelit militar de spionaj la scurt timp după prima încercare eşuată
Comentariile lui Kim, un puternic oficial al partidului de guvernământ, au fost făcute la o zi după o încercare eşuată de lansare a primului satelit de spionaj al ţării, care a plonjat în mare.
Kim a respins condamnarea lansării de către Washington şi alte ţări ca fiind o încălcare a dreptului său suveran de dezvoltare spaţială.
"Este sigur că satelitul de recunoaştere militară al Coreei de Nord va fi pus corect pe orbita spaţială în viitorul apropiat şi îşi va începe misiunea", a declarat Kim într-o declaraţie transmisă de KCNA.
La scurt timp după eşecul vehiculului de lansare, Coreea de Sud a detectat resturi care au plonjat în largul coastei sale vestice şi a început o operaţiune de salvare în speranţa de a studia noua rachetă, transmite
Reuters.
"Partea pe care am găsit-o pare a fi a doua parte a rachetei", a declarat joi ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Jong-sup, în faţa Parlamentului. "Continuăm operaţiunile de căutare pentru a găsi mai mult, inclusiv a treia parte şi încărcătura utilă.”
Într-o recunoaştere rară şi rapidă a eşecului, KCNA a raportat la doar câteva ore după lansare că racheta Chollima-1, care transporta un satelit de recunoaştere militară cunoscut sub numele de "Malligyong-1", s-a prăbuşit în mare după ce motorul celei de-a doua trepte a cedat.
De asemenea, KCNA a publicat joi imagini cu ceea ce a spus că a fost noua rachetă care a decolat de pe o rampă de lansare de coastă. Racheta de culoare albă şi gri avea un nas bombat, aparent pentru a transporta un satelit sau altă încărcătură.
Fotografiile au confirmat că racheta este un nou model, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.
Monitorii cu sediul în SUA, inclusiv 38 North şi Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, au raportat că imaginile din satelit au arătat o activitate semnificativă la rampa principală după lansarea de miercuri.
Lansarea de miercuri a fost criticată pe scară largă, inclusiv de Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite.
Vorbind la Tokyo, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat: "Programele nucleare şi de rachete periculoase şi destabilizatoare ale Coreei de Nord ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune".
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că orice lansare efectuată de Phenian cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate, a declarat un purtător de cuvânt.
În declaraţia sa, Kim Yo Jong a spus că criticile aduse lansării sunt "o autocontradicţie", deoarece SUA şi alte ţări au lansat deja "mii de sateliţi".
Într-o declaraţie separată preluată de KCNA, viceministrul de externe nord-coreean Kim Son Gyong a criticat exerciţiile militare conduse de SUA în regiune, inclusiv un exerciţiu naval multinaţional anti-proliferare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.