Coreea de Nord lucrează la o bază pe care vrea să o utilizeze pentru lansarea de rachete

Coreea de Nord a întreprins lucrări în vederea perfecţionării procesului de lansare de rachete, lucru care ar putea să îi permită într-un final lansarea de rachete cu rază lungă de acţiune, a anunţat marţi un grup de cercetători de la o universitate americană.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord lucrează la o bază pe care vrea să o utilizeze pentru lansarea de rachete

Coreea de Nord lucrează la o bază pe care vrea să o utilizeze pentru lansarea de rachete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imagini prin satelit arată că, în ultimul an, au fost realizate "progrese rapide" la baza Musudan-ri (nord-estul Coreei de Nord).

Se pare că Phenianul a ras de pe hartă un sat din apropiere, cu scopul de a construi o instalaţie destinată asamblării de rachete, potrivit Institutului Americano-Coreean din cadrul Universităţii John Hopkins din Baltimore (Maryland, est).

"Noua construcţie este destinată găzduirii de viitoare lansări de rachete cu rază lungă de acţiune mai mari decât modelul Unha, care a fost testat de curând (pe 13 aprilie)", rachete dispunând de o rază de acţiune intercontinentală, a adăugat Institutul pe blogul său, 38north.org.

Potrivit cercetătorilor, această instalaţie va fi operaţională până în 2016-2017. Blogul publică mai multe fotografii din zonă, surprinzând o serie de infrastructuri, una dintre ele fiind prezentată drept o "posibilă nouă clădire de asamblare" de rachete cu rază lungă de acţiune.

Institutul afirmă totodată că Phenianul pare să înregistreze unele progrese în construirea unui reactor nuclear cu apă uşoară, în completarea programului său de înarmare.

Statele Unite şi aliaţii lor suspectează Phenianul că vrea să procedeze la efectuarea unui test nuclear, în urma eşecului lansării rachetei sale cu rază lungă de acţiune de pe 13 aprilie. Această iniţiativă a fost denunţată de către occidentali ca fiind un test deghizat de rachetă cu rază lungă de acţiune. Racheta a explodat la puţin timp după decolare.

Precedentele două teste nucleare, efectuate în octombrie 2006 şi mai 2009, au urmat lansări de rachete. Fotografii realizate prin satelit la sfârşitul lui aprilie par să surprindă o reluarea a activităţii la instalaţia de testare Punggye-Ri (nord-est).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici