- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (15.04.2013, 09:58)
- Alexandra Vladescu - Mediafax , Ion Gaidau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coreea de Nord marchează 101 ani de la naşterea fondatorului ţării şi AR PUTEA LANSA o rachetă. Statele Unite sunt pregătite să negocieze cu Phenianul - FOTO
Coreea de Nord marchează luni 101 ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, fondatorul ţării, pe fondul ameninţărilor pe care ţara le-a emis la adresa SUA, Coreei de Sud şi Japoniei. SUA s-au declarat pregătite să negocieze cu Coreea de Nord dacă aceasta face un pas în direcţia sa.
Urmărește
3126 afișări
Coreea de Nord marchează 101 ani de la naşterea fondatorului ţării şi ar putea lansa o rachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La Phenian, liderul Kim Jong-un a vizitat în cursul dimineţii mausoleul unde sunt depuse corpurile îmbălsămate ale primilor doi lideri ai ţării, şi anume tatăl său, Kim Jong-il, şi bunicul său, Kim Il-sung, cel care este considerat fondatorul regimului şi a cărui a 101-a aniversare este sărbătorită în Coreea de Nord.
Televiziunea de stat nord-coreeană difuza documentare despre viaţa lui Kim Il-sung şi imagini cu militari în timpul antrenamentelor, iar o mare paradă militară era aşteptată în capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Străzile din Phenian erau împodobite cu steaguri şi bannere luni, zi care marchează cea mai importantă sărbătoare publică într-o ţară în care cultul personalităţii este cel mai puternic în lume, potrivit unui corespondent BBC de la Seul. Sărbătoarea poate fi interpretată ca relevând ceea ce se află în spatele recentelor ameninţări războinice, şi anume nevoia de a asigura supravieţuirea regimului, apreciază acest corespondent.
Phenianul a celebrat adesea aniversările liderilor săi prin teste militare şi ar putea, potrivit experţilor, să marcheze data simbolică de luni printr-o lansare de rachetă, ceea ce va constitui "o eroare enormă", după cum a precizat Kerry.
John Kerry: Statele Unite sunt pregătite să negocieze cu Phenianul
"Statele Unite rămân deschise unor negocieri oneste şi credibile privind denuclearizarea, dar mingea se află în terenul Phenianului", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, în timpul unui discurs susţinut la Tokyo, unde efectua a treia şi ultima etapă a turneului asiatic.
Înainte să se deplaseze în Japonia, pe care Phenianul a ameninţat-o recent cu "focul nuclear", Kerry a efectuat vizite la Seul - unde a reconfirmat sprijinul deplin al Washingtonului pentru aliatul sud-coreean - şi la Beijing.
"Un lucru este sigur, şi anume că suntem uniţi", a subliniat şeful diplomaţiei americane.
"Periculosul program nuclear de rachete al Coreei de Nord nu ameninţă doar vecinii Coreei de Nord, ci şi propriul popor", a insistat el, îndemnând Phenianul să "facă paşi importanţi ca să demonstreze că îşi va onora angajamentele şi va respecta legile şi normele internaţionale".
În 2012, aniversarea a o sută de ani de la naşterea lui Kim Il-sung a fost precedată de o lansare - ratată - de rachetă, asimilată de occidentali unui test disimulat de rachetă cu rază lungă de acţiune.
Potrivit serviciilor de informaţii ale Coreei de Sud, Nordul a mobilizat recent pe coasta sa de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune de aproximativ 4.000 de kilometri, capabile să atingă Coreea de Sud, Japonia şi insula americană Guam.
Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au amplificat în urma noului set de sancţiuni adoptat de ONU după ce Phenianul a efectuat, pe 12 februarie, un al treilea test nuclear.
Nemulţumit din cauza sancţiunilor şi manevrelor militare americano-sud-coreene în curs, regimul de la Phenian a multiplicat invectivele şi a ameninţat Seulul şi Washingtonul cu un "război termonuclear".
Vineri, Coreea de Nord a avertizat Japonia cu "focul nuclear", după ce Tokyo a mobilizat baterii antirachetă pentru a distruge orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul său, în acord cu unele măsuri de precauţie luate de Washington şi Seul.
Multiplicarea bruscă a invectivelor adresate de Phenian a coincis, de asemenea, cu alegerea lui Park Geun-hye în funcţia de preşedinte al Coreei de Sud, la sfârşitul lui februarie.
În timpul campaniei electorale, Park, provenită din partidul conservator, s-a distanţat de intrasigenţa politicii privind Coreea de Nord a predecesorului său, Lee Myung-bak, care a suspendat ajutorul umanitar acordat Phenianului.
Până în prezent, nemulţumirea Nordului a fost exprimată doar verbal, cu excepţia închiderii complexului industrial intercoreean de la Kaesong, situat pe teritoriul său, în pofida unei oferte de dialog prezentate săptămâna trecută de Seul.
La Beijing, John Kerry a încercat din nou să convingă China să-şi calmeze vecinul şi aliatul comunist.
"Momentul este critic, cu provocări foarte dificil de depăşit, între care problemele Peninsulei Coreene", i-a subliniat Kerry preşedintelui chinez Xi Jinping.
Potrivit Statelor Unite, China poate şi trebuie să îşi folosească influenţa pentru a calma Phenianul, înainte ca acesta să comită ceva care ar fi imposibil de reparat.
"Abordarea problemei nucleare în Coreea serveşte interesele tuturor părţilor", a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi.
În urmă cu câteva zile, Xi Jinping a atenţionat Coreea de Nord, fără să o menţioneze în mod explicit, să nu "arunce (Peninsula Coreeană) în haos".
Citeşte şi:
CULTUL COMUNISMULUI: Imagini din timpul ceremoniilor de îndoctrinare a copiilor din Coreea de Nord - FOTO, VIDEO
Citeşte şi:
O universitate britanică de prestigiu cere BBC să nu difuzeze un reportaj realizat în Coreea de Nord
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un nou PAS în războiul psihologic SUA - COREEA DE NORD: Cum vor Statele Unite să-l oprească pe Kim Jong-un
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe