Lucrările sunt în curs de desfăşurare în districtul Punggye, în provincia Hamgyong de Nord (nord-estul ţării), acolo unde Phenianul a desfăşurat două teste nucleare, în octombrie 2006 şi în mai 2009, scrie cotidianul de mare tiraj Chosun Ilbo.
Potrivit acestuia, Coreea de Nord efectuează importante excavaţii şi construieşte o nouă clădire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, situat la nord de capitală.
Serviciile de informaţii sud-coreene nu au confirmat aceste informaţii, care intervin într-un context foarte tensionat în Peninsula Coreeană şi pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.
Astfel, cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, a estimat că Phenianul dispune de cel puţin o altă instalaţie de îmbogăţire a uraniului, decât cea dezvăluită în noiembrie unui om de ştiinţă american.
„Ceea ce au văzut nu a căzut din cer, acest lucru reflectă cu siguranţă munca încheiată în cel puţin altă instalaţie”, a declarat el.
Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru ediţia de miercuri a Chosun Ilbo că Phenianul „se preocupă de excavaţii chiar dacă este iarnă şi solul este îngheţat, la cele două instalaţii nucleare”, din districtul Punggye şi de la Yongbyon.
El a estimat că tunelul are deja peste 500 de metri adâncime.
„Dacă vor continua în acest ritm, vor săpa o cavitate de un kilometru adâncime, respectiv adâncimea necesară pentru efectuarea unui test nuclear, între martie şi mai anul viitor”, a adăugat oficialul citat.
În noiembrie, regimul de la Phenian a primit un expert american la instalaţia de la Yongbyon, o vastă uzină de îmbogăţire a uraniului, dotată cu peste 1.000 de centrifuge.
Potrivit ediţiei de marţi a New York Times, care citează oficiali din cadrul administraţiei Obama, Statele Unite consideră Coreea de Nord „mult mai avansată” decât Iranul în programul său nuclear.
Cotidianul încheie că Phenianul a reuşit să evite sancţiunile care i-au fost impuse de ONU din cauza continuării programului său nuclear.
La 23 noiembrie, Phenianul a bombardat o zonă civilă din Coreea de Sud (insula Yeonpyeong) pentru prima dată de la începutul războiului coreean (1950-1953), provocând moartea a patru persoane.
Mai mulţi analişti şi oficiali americani şi sud-coreeni cred că aceste acţiuni vizează consolidarea poziţiei viitorului lider al regimului nord-coreean, cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-Il.