Coreea de Nord se proclamă putere nucleară, în preambulul noii sale Constituţii

Noua Constituţie a Coreei de Nord, revizuită într-o sesiune parlamentară pe 13 aprilie, proclamă ţara drept un stat înarmat nuclear, au anunţat vineri unii analişti, după ce textul a fost postat în noaptea de joi spre vineri pe un site oficial.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord se proclamă putere nucleară, în preambulul noii sale Constituţii

Coreea de Nord se proclamă putere nucleară, în preambulul noii sale Constituţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Comisiei Naţionale de Apărare Kim Jong-il a transformat patria noastră într-un stat cu o ideologie politică invincibilă, un stat înarmat nuclear şi o putere militară de neîmblânzit, deschizând calea construirii unei naţiuni puternice şi prospere", se arată în preambul. Textul, care va complica şi mai mult eforturile internaţionale de convingere a Phenianului să abandoneze înarmarea nucleară, a fost postat pe site-ul "Naenara" (Naţiunea Mea). Constituţia anterioară, revizuită ultima dată pe 9 aprilie 2010, nu conţinea expresia "stat înarmat nuclear", relatează Daily Mail în ediţia electronică.

Phenianul a revizuit Legea fundamentală în urma morţii, în decembrie, a lui Kim Jong-il, pentru a consacra realizările acestuia, succedat la putere de către fiul său Kim Jong-un.

Coreea de Nord dezvoltă arme nucleare de mai mulţi ani. Potrivit poziţiei oficiale a regimului, ţara are nevoie de aceste arme pentru a se apăra de ameninţarea nucleară a Statelor Unite, însă, în principiu, doreşte să renunţe la înarmarea nucleară. Conform unui acord din 2005 cu şase state, Phenianul s-a angajat să renunţe la programele sale nucleare, în schimbul unor beneficii economice şi diplomatice şi unor garanţii de securitate. Însă negocierile privind aplicarea acordului au fost blocate începând din decembrie 2008. În 2006 şi 2009, Nordul a efectuat două teste nucleare.

"Acest lucru arată clar că Phenianul nu intenţionează să renunţe, în niciun caz, la programele sale nucleare", a declarat Cheon Sung-whun de la Korea Institute for National Unification.

"Dacă i se va cere, la masa negocierilor, să renunţe la înarmarea nucleară, Coreea de Nord va răspunde că acest lucru ar reprezenta o încălcare a Constituţiei", a subliniat el.

Constituţia revizuită "aduce cu siguranţă veşti proste participanţilor la negocierile între cele şase părţi", a declarat profesorul Kim Keun-sik de la Universitatea Kyungnam din Changwon.

"Va fi mai greu ca Nordul să fie convins să renunţe la înarmarea nucleară pe cale diplomatică", a continuat acesta. Însă, în opinia sa, nu trebuie acordată prea multă atenţie laudelor la adresa lui Kim Jong-il, noul statut arogat prin Constituţie "abia dacă poate fi interpretat ca un mesaj că (ţara) îşi va continua programul nuclear cu orice preţ", legea putând fi amendată oricând doreşte conducătorul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici