"Există o întârziere în implementarea obligaţiilor economice asumate de către alte ţări în cadrul negocierilor multilaterale", a declarat Hyun Hak Bong, directorul adjunct al Biroul pentru Afaceri Americane din cadrul Minsterului nord-coreean de Externe.
"Nu avem altă soluţie decât să ne conformăm", a adăugat el, referindu-se la ritmul de dezafectare a instalaţiilor nucleare.
Hyun a făcut aceste declaraţii după o serie de discuţii cu diplomaţi chinezi şi sud-coreeni la Phenian, menite să clarifice detaliile acordului multilateral de furnizare de combustibil Coreei de Nord, în schimbul denuclearizării, potrivit agenţiei Kyodo.
Phenianul a acceptat să îşi închidă instalaţiile nucleare şi să îşi declare toate activităţile atomice până la sfârşitul anului, în schimbul obţinerii de combustibil şi recompense diplomatice, în conformitate cu acordul de dezarmare nucleară încheiat în urma unor negocieri multilaterale la care au participat Statele Unite, China, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia.
Livrarea de combustibil Coreei de Nord au început în urmă cu câteva luni, însă procesul a fost marcat de întârzieri provocate de motive tehnice.
"Este o problemă pur tehnică", a precizat Hyun, cu privire la încetinirea ritmului de denuclearizare, adăugând că Phenianul nu intenţionează să abandoneze procesul.
Dacă Phenianul va raporta toate activităţile sale nucleare, Statele Unite vor exclude Coreea de Nord de pe lista ţărilor care susţin terorismul.
Un alt oficial nord-coreean i-a spus negociatorului american Cristopher Hill, în cursul acestei luni, că Phenianul deţine circa 30 de kilograme de plutoniu, potrivit cotidianului Tokyo Shimbun, care a citat surse din Statele Unite şi Coreea de Sud.
Potrivit analiştilor, Coreea de Nord deţine circa 50 de kilograme de plutoniu, cantitate suficientă pentru fabricarea a opt bombe atomice.