Coreea de Nord susţine că sancţiunile internaţionale ameninţă supravieţuirea copiilor ţării
Han Tae Song a participat la o audiere a Comisiei ONU pentru Drepturile Copiilor, în cadrul căreia un grup de experţi independenţi au prezentat cazuri de muncă forţată în rândul copiilor, abuzuri sexuale şi trafic de persoane în Coreea de Nord.
Ambasadorul nord-coreean susţine că ţara cu 26 de milioane de locuitori este „o ţară socialistă, centrată pe oameni … în care protecţia şi promovarea drepturilor şi a bunăstării copiilor au prioritate, dar există loc de îmbunătăţire”.
Han Tae Song susţine că noile sancţiuni impuse de către Statele Unite şi Consiliul de Securitate al ONU împiedică producţia de bunuri nutriţionale pentru copii şi aprovizionarea şcolilor cu manuale.
„Blocada persistentă şi vicioasă, precum şi sancţiunile împotriva Coreei de Nord, nu numai că împiedică eforturile de protejare şi promovare a drepturilor copilului, dar ameninţă grav dreptul acestora la supravieţuire”, a spus Han, care a cerut ridicarea sancţiunilor ONU.
Phenianul susţine că liderul nord-coreean Kim Jong-Un „ghidează personal construcţia în diferite părţi ale ţării a şcolilor, a spitalelor pentru copii, a caselor pentru copii, a şcolilor primare şi secundare de tip internat şi lucrează cu devotament pentru bunăstarea tinerei generaţii”.
Delegaţia Coreei de Nord la Geneva a susţinut că munca forţată în rândul copiilor nu a existat în ţară şi că este interzisă, iar durata maximă pentru munca tinerilor în agricultură a fost limitată la trei săptămâni pe an.
Pe de altă parte, oficialii ONU au precizat că, în timpul audierilor, „raportul guvernului nord-coreean nu a menţionat nimic despre subiectul abuzurilor sexuale, iar delegaţiei i-au fost cerute date relevante în acest sens”.