Coreea de Nord, "un loc ciudat. Locuitorii sunt ostatici în propria lor ţară". Ce a relatat fiica preşedintelui Google după excursia la Phenian

Vizita efectuată de către Eric Schmidt în Coreea de Nord a dat naştere multor speculaţii în presa internaţională. Preşedintele Google a fost însoţit în această vizită de o delegaţie în care a fost prezentă şi fiica acestuia, Sophie, care la întoarcerea în Statele Unite a relatat despre cum a fost excursia în inima unei ţări înconjurate de secrete şi măsuri draconice influenţate de mediul politic.

Urmărește
12077 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord, "un loc ciudat. Locuitorii sunt ostatici în propria lor ţară". Ce a relatat fiica preşedintelui Google după excursia la Phenian

Sophie Schmidt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sophie Schmidt a relatat despre experienţa avută în timpul vizitei din Coreea de Nord, o ţară pe care a descris-o într-un articol pe blogul său personal.

Adolescenta în vârstă de 19 ani a folosit câteva cuvinte generaliste pentru a descrie ţara cunoscută pentru liderii săi comunişti, spunând că a fost "primitoare dar austeră în acelaşi timp", Sophie spunând şi că "a fost foarte foarte frig şi totodată foarte ciudat".

Sophie relatează că cele câteva zile petrecute la Phenian au fost "o mixtură de întâlniri la nivel înalt, vizite foarte scurte şi precise, dar şi momente tradiţionale".

Cotidianul britanic Daily Mail notează că în postarea sa Sophie Schimdt a oferit câteva aspecte lămuritoare cu privire la scopul exact pentru care tatăl său, Eric Schimdt, ar fi vizitat Coreea de Nord. Motivele excursiei ar fi fost pur tehnologice şi de business.

Fiica preşedintelui Google spune că, cu cât stă mai mult să se gândească la ceea ce a văzut şi ceea ce a auzit la Phenian, cu atât este mai bulversată.

"Cu cât mă gândesc mai mult la ceea ce am văzut şi la ceea ce am auzit, cu atât sunt mai sigură că ceea ce ne-au spus însemna de fapt altceva", scrie Sophie Schmidt.

Pe deasupra, tânăra a observat că "pare că cetăţenii acestei ţări trăiesc într-un balon vidat de informaţie, fără a avea un punct de referinţă pentru ceea ce cred".

"Din câte am înţeles ei trebuie să se simtă norocoşi că trăiesc în Coreea de Nord, aşa că de ce ar mai vrea să plece de aici? Sunt ostatici în propria lor ţară, fără a avea prea mare lucru de făcut în acest caz. Opacitatea felului în care funcţionează de fapt această ţară favorizează doar controlul statului pentru cei care îl conduc. Pe deasupra, toleranţa pe care o am la filmuleţele de promovare cu Kim Jong-un pare a fi remarcabilă", notează adolescenta.

Sophie Schimdt susţine însă că a fost uimită de femeile din această ţară, care "erau foarte stilate, cu cizme înalte şi frumoase şi machiate foarte frumos".

Adolescenta povesteşte cum aproape tot timpul în care au stat în Coreea de Nord au fost însoţiţi de supraveghetori ai regimului şi că nu li se dădea voie să vorbească cu vreo persoană care nu era agreeată sau autorizată de guvernul ţării pentru a purta discuţii cu ei.

Fiica lui Schimdt nu uită să menţioneze că la intrarea în Coreea de Nord autorităţile i-au obligat să îşi lase laptopurile şi telefoanele mobile în aeroport, statul practicând până nu demult o restricţie asupra tuturor aparatelor electronice cu dispozitiv GPS sau conectivitate la internet. 

Tânăra mai notează că deşi Coreea de Nord are foarte multe clădiri imense, frumoase şi impunătoare, acesta nu sunt dotate cu sisteme de încălzire, iar decorul interior este unul care "lasă de dorit".

În una dintre zilele în care a vizitat diverse locuri în Phenian, delegaţia americană a făcut o mică escală la Universitatea Kim Chaek de Ştiinţă şi Tehnologie, vizită care "ne-a marcat cel mai tare", notează Sophie Schmidt.

"Nu ştiam nimic despre ceea ce urma să vedem, chiar dacă acel ceva se afla în faţa noastră. Cei de la universitate erau oare cu adevărat studenţi? Oare cei care ne-au supravegheat au crezut că noi am crezut toate astea? Poate că după ce am plecat noi au strâns totul şi au plecat, poate că totul a fost un fals", scrie fiica directorului Google.

Deşi nu se aştepta, Sophie susţine că în cadrul universităţii la care a fost în vizită se găseau şi calculatoare, foarte mulţi studenţi fiind prezenţi în acel moment acolo. Cu toate acestea, în această instituţie de învăţământ accesul la internet este strict supravegheat. Doar materialele supravegheate de Partidul Comunist pot fi citite, iar descărcarea de alte materiale, în afara de cele didactice, este strict interzisă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici