Kim Yong-Nam, numărul doi în ierarhia nord-coreeană, „a subliniat nevoia sistării relaţiilor ostile între RPDC (Coreea de Nord) şi Statele Unite prin dialog şi negocieri”, a relatat agenţia nord-coreeană Korean Central News Agency (KCNA).
Kim Yong-Nam a evocat totodată poziţia „fermă” a Phenianului cu privire la necesitatea ameliorării relaţiilor intercoreene, precum şi a nivelului de trai în Coreea de Nord.
Apelul de a pune capăt ostilităţii la adresa Washingtonului, care a fost lansat cu ocazia unei reuniuni a oficialilor de rang înalt ai partidului, armatei şi statului, urmează aceeaşi linie cu a unui editorial publicat în această ţară cu ocazia anului nou.
Pentru reluarea negocierilor multilaterale privind dezarmarea, Phenianul pune drept condiţie prealabilă ca Washingtonul să se angajeze că va demara negocieri asupra unui tratat de pace oficial în peninsula coreeană. Nord-coreenii mai solicită şi ridicarea sancţiunilor impuse de ONU în urma testelor nucleare şi de rachetă.
Coreea de Nord „nu se grăbeşte” să reia discuţiile multilaterale (cu Coreea de Sud, China, Japonia, Statele-Unite, Rusia) cu privire la programul său de denuclearizare, afirma la 12 februarie trimisul ONU, Lynn Pascoe, la încheierea unei vizite la Phenian.
Comunitatea internaţională încearcă de mai multe săptămâni să readucă Phenianul la masa negocierilor privind programul său nuclear, întrerupte în aprilie 2009 după ce ONU a sancţionat un tir de rachete nord-coreean.
Lynn Pascoe s-a întâlnit cu numărul doi nord-coreean, Kim Yong-nam. Deplasarea sa a coincis cu vizita efectuată la Beijing de negociatorul şef al Coreei de Nord în dosarul nuclear, Kim Kye-gwan.
Ca un alt semn de efervescenţă diplomatică, Kim Kye-gwan ar intenţiona să viziteze Statele Unite. Potrivit unei surse diplomatice citate de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, această vizită ar fi un răspuns la cea efectuată în decembrie la Phenian de emisarul american Stephen Bosworth.