Coreea de Sud acuză Phenianul că dezvoltă o rachetă cu focos nuclear

Coreea de Sud a acuzat luni regimul comunist nord-coreean de dezvoltarea unei rachete cu focos nuclear prin lansarea anunţată pentru aprilie a unui satelit de observaţie în scopuri civile, denunţând o "gravă provocare".

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud acuză Phenianul că dezvoltă o rachetă cu focos nuclear

Coreea de Sud acuză Phenianul că dezvoltă o rachetă cu focos nuclear (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Guvernul percepe proiectul de punere pe orbită a unui aşa-zis satelit de către Coreea de Nord ca pe o gravă provocare (destinată) dezvoltării unui sistem de tir cu rază lungă de acţiune pentru arme nucleare utilizând rachete balistice", a declarat Park Jeong-ha, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Această condamnare intervine la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe şi pentru Securitate, prezidată de preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak.

Coreea de Sud a precizat că proiectele nord-coreene se vor afla în centrul discuţiilor summit-ului pe teme nucleare de la Seul de săptămâna viitoare, la care vor participa Statele Unite, Japonia, China, Rusia şi Uniunea Europeană (UE).

Regimul comunist nord-coreean a anunţat vineri că o rachetă va lansa în spaţiu, între 12 şi 16 aprilie, un satelit de observaţie terestră cu scopuri civile, marcând 100 de ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

Phenianul a invitat experţi şi jurnalişti străini să observe lansarea satelitului, pe care Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia, UE şi ONU o consideră un tir deghizat de rachetă, reprezentând o încălcare a unei rezoluţii ONU din 2009.

Rusia s-a declarat "serios procupată", iar China, singurul aliat important al Phenianului, a îndemnat "toate părţile să joace un rol constructiv".

Phenianul a acceptat pe 29 februarie un moratoriu asupra tirurilor de rachetă cu rază lungă de acţiune, asupra testelor nucleare şi activităţilor de îmbogăţire a uraniului. În schimb, Statele Unite urmează să îi furnizeze aproximativ 240.000 de tone de produse alimentare.

Washingtonul a avertizat, între timp, că nu va furniza acest ajutor alimentar în cazul în care proiectul nord-coreean va fi dus la capăt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici