Coreea de Sud va începe să ia măsuri legale în privinţa medicilor protestatari care n-au revenit la muncă

Publicat: 04 03. 2024, 07:56
Actualizat: 28 03. 2024, 12:28

Decizia autorităţilor vine în contextul în care aproximativ 9.000 de medici rezidenţi şi stagiari, adică aproximativ 70% din totalul din ţară, au părăsit locul de muncă începând cu 20 februarie. Acest lucru a afectat activitatea spitalelor şi a condus la anularea unor intervenţii şi tratamente medicale.

Săptămâna trecută, Guvernul i-a avertizat pe medicii stagiari protestatari că vor fi sancţionaţi legal dacă aceştia nu vor reveni la muncă până la sfârşitul lunii februarie, existând riscul să le fie suspendate inclusiv licenţele medicale, scrie Reuters.

,,Începând de astăzi, intenţionăm să efectuăm inspecţii la faţa locului pentru a confirma medicii stagiari care nu s-au întors şi să luăm măsuri în conformitate cu legea şi cu principiul fără excepţie”, a declarat ministrul sănătăţii Cho Kyoo-hong, în cadrul unei şedinţe televizate.

Începând cu 20 februarie, mai multi medici stagiari din Coreea de Sud şi-au dat demisia de la locurile de muncă, pentru a protesta împotriva unui plan guvernamental care ar prevede creşterea numărului de studenţi pentru admiterea la facultăţile de medicină din ţară.

Protestatarii acuză Guvernul că ar trebui să abordeze, mai întâi, problema salariilor şi a condiţiilor de lucru din spitale, înainte de a încerca să mărească numărul de medici, aspect care, susţin ei, ar produce o concurenţă şi venituri scăzute.