- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (23.08.2018, 18:47)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coridorul feroviar Gdansk - Constanţa (3.663 km) este propunerea României pentru Summitul celor 3 Mări
Guvernul a stabilit, joi, proiectele naţionale pe care România la va propune la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, printre care proiectul „RAIL 2 SEA” privind o rută feroviară de 3.663 km care porneşte din Portul Gdansk din Polonia şi se termină în Portul Constanţa.
Urmărește
2444 afișări
Coridorul feroviar Gdansk - Constanţa (3.663 km) este propunerea României pentru Summitul celor 3 Mări
„În legătură cu Summitul Iniţiativei celor 3 Mări au fost adoptate trei Memorandumuri, mai multe proiecte pe care le va propune România. După cum ştiţi, Summit-ului Iniţiativei celor 3 Mări va avea loc la Bucureşti în perioada 17-18 septembrie 2018 şi au fost aprobate proiecte din domeniul digital, transporturi şi energie, care vor intra pe lista proiectelor prioritare ale României”, a declarat, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În domeniul Digital, România va propune, printre altele, crearea unei platforme digitale inteligente pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor 3 Mări.
„În domeniul Digital vor fi promovate trei proiecte de interconectare între cele 12 state, pe care România le va propune în cadrul reuniunii. Este vorba în primul rând despre crearea unei platforme digitale inteligente pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor 3 Mări, care va oferi posibilitatea monitorizării factorilor de poluare, dar şi de efectuare a unor analize de risc. Un al doilea proiect vizează crearea unei platforme digitale inteligente pentru tranzacţionarea serviciilor de transport şi logistică, în timp ce a treia propunere a României se referă la definirea şi dezvoltarea unei foi de parcurs către un sector energetic digitalizat şi sustenabil şi crearea unei platforme digitale în domeniul stocării energiei”, a declarat Nelu Barbu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că România va propune două proiecte în domeniul transporturilor.
„În domeniul Transporturilor sunt două proiecte pe care le propune România. Proiectul FAIRway Danube care are ca obiectiv general implementarea Master Planului pentru Reabilitarea şi Întreţinerea Şenalului Dunării şi Afluenţilor săi Navigabili, elaborat în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, şi proiectul RAIL 2 SEA - "Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk(PL) – Constanţa (RO)" care are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială cât şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare pe teritoriul României, lungimea totală va fi de 3.663 km, între Portul Gdansk din Polonia şi Portul Constanţa care va traversa patru state: Polonia, Republica Slovacă, Ungaria şi România", a spus el.
La capitolul energie, România este interesată de dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul BRUA.
„La capitolul Energie, proiectul propus - Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria – Austria (BRUA pe faza 1 şi 2), amplificarea coridorului bidirecţional de transport gaze natural Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA-faza 3) şi dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului sudic de Transport pentru gazele natural de la ţărmul Mării Negre (Marea Neagră-Podişor). Prin implementarea proiectului BRUA faza 1 şi 2 se creează posibilitatea transportului de volume de gaze natural din zona Mării Caspice de la graniţa de sud a României şi mai departe prin coridorul creat până la graniţa de NV a României cu Ungaria, pe direcţia Podişor-Recaş-Horia. Iar faza a treia a proiectului BRUA prevede preluarea volumelor suplimentare de gaze natural disponibile la ţărmul Mării Negre, cele ce nu vor putea fi preluate de culoarul dezvoltate de BRUA 1 şi 2", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pe 7 august, că sunt bani prevăzuţi în buget pentru Summit-ul Celor Trei Mări. Reacţia ministrului a venit vine după ce Administraţia Prezidenţială a criticat rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări.
„Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summit-ului „Iniţiativei celor 3 mări” şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Puşcalău, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni.
Ea a mai spus că Summit-ul presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa centrală şi de sud est, a preşedintelui Comisiei Europene, precum şi a unor invitaţi de nivel înalt din SUA şi din conducerea instituţiilor financiare europene şi internaţionale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: MAE avertizează că un taifun ar putea provoca daune serioase într-un stat asiatic, între 23 şi 25 august
Citește și: MONITORUL APĂRĂRII | Rusia şi SUA intenţionează să reactiveze comunicaţiile în materie de afaceri externe şi apărare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe