Coronavirus: Francezii transferă bolnavii cu trenuri TGV medicalizate

  • Cea mai mare operaţiune de evacuare de la începutul epidemiei
  • 36 de pacienţi cu coronavirus, transferaţi la celălalt capăt al ţării în regim de mare viteză
  • Cum funcţionează solidaritatea între regiuni
Urmărește
758 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: Francezii transferă bolnavii cu trenuri TGV medicalizate

Coronavirus: Francezii transferă bolnavii cu trenuri TGV medicalizate

 

În Marele Est, una dintre regiunile cele mai afectate de epidemie, în cursul zilei de sâmbătă au fost spitalizate 3.777 de persoane, 786 sunt în terapie intensivă şi 757 au murit. Încă de la primele ore, ambulanţele au roit în gările Mulhouse şi Nancy. În echipament de protecţie complet, un personal medical numeros a transferat tărgile în trenuri. Cele două garnituri de mare viteză, numite Ciulinul 1 şi Ciulinul 2, au pornit aproapte simultan, în jurul orei 10:45
 
La bordul trenurilor transformate în spitale rulante, în fiecare vagon se aflau câte patru pacienţi, cu un anestezist-reanimator sau un urgentist senior, un internist, o infirmieră-anestezistă, trei asistente medicale şi uneori un logistician, a declarat pentru AFP Ministerul Solidarităţii şi Sănătăţii. Aceşti pacienţi, pozitivi la coronavirus, cu "sindrom respiratoriu moderat până la sever, nu sunt în faza cea mai acută, abia au ajuns în reanimare" şi au "60 de ani, în medie, sau un pic mai puţin", a declarat Dr. Lionel Lamhaut din serviciul de ambulanţă Paris, care a coordonat operaţiunile de la Nancy.
 
Trenul de la Nancy cu 24 de pacienţi la bord a ajuns la Bordeaux  puţin după ora 15:00, gara fiind încercuită de un puternic dispozitiv poliţienesc. Aproximativ 20 de ambulanţe şi zeci de lucrători în echipament alb i-au transferat pe cei 24 pacienţi în spitale din patru oraşe apropiate. Celălalt tren, de la Mulhouse la Poitiers, a ajuns la 15:45, cu 12 pacienţi la bord. Patru dintre ei au fost duşi cu ambulanţa la Spitalul Universitar din Poitiers, care primise deja şase pacienţi cu o zi înainte, sosiţi cu avionul. Alţi patru pacienţi au fost transportaţi cu avionul la La Rochellle duminică, iar alţi patru au plecat pe şosea spre Niort şi Angoulême.
 
Toată operaţiunea feroviară intervine după ce joi, un prim transfer cu 20 de pacienţi a fost redistribuit în acelaşi mod spre spitale de pe Valea Loirei. Armata a transportat cu elicopterul sâmbătă doi pacienţi din Metz la Essen, în vestul Germaniei. ”TGV are avantajul de a fi deosebit de stabil în comparaţie cu alţi vectori şi, în cele din urmă, deosebit de sigur. Avem mai mult spaţiu, mai multe echipe înăuntru, mai multe echipamente”, a declarat sâmbătă François Braun, şeful urgenţelor de la spitalul regional din Metz, pentru France Inter.
 
Regiunea Nouvelle-Aquitaine a primit de vineri încoace 54 de pacienţi realocaţi, cea mai mare evacuare de la începutul epidemiei din Franţa. Ea este încă printre zonele cele mai puţin afectate, cu 490 de spitalizări până sâmbătă, dintre care 127 în terapie intensivă. Vineri, regiunea avea 188 de paturi ATI disponibile din 561, o marjă de manevră care i-a permis să participe la efortul de solidaritate între regiuni, deşi se preconizează că în curând se va atinge şi aici un vârf de contaminare.

FOTO: Notre Temps . Autor: Tudor Potra

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici