Coronavirus în China: Decesele persoanelor în vârstă contrazic cifrele din Shanghai

Zeci de pacienţi vârstnici de la un spital din Shanghai au murit după ce au făcut COVID-19, dar cifrele oficiale ale guvernului susţin că niciun deces în oraş nu a fost cauzat de această boală din 2020.

Urmărește
2535 afișări
Imaginea articolului Coronavirus în China: Decesele persoanelor în vârstă contrazic cifrele din Shanghai

Zeci de pacienţi vârstnici de la un spital din Shanghai au murit după ce au făcut COVID-19, dar cifrele oficiale ale guvernului susţin că niciun deces în oraş nu a fost cauzat de această boală din 2020.

Jurnaliştii BBC au vorbit cu un manager de spital şi au avut acces la corespondenţa trimisă rudelor pacienţilor care au murit în timpul epidemiei Omicron care afectează cel mai mare oraş din China. De asemenea, au avut acces la documente oficiale care sugerează că cel puţin 27 de pacienţi de la un singur spital, care nu au fost vaccinaţi, au murit din cauza a ceea ce a numit „probleme de sănătate subiacente”.

Shanghaiul a impus un lockdown în timp ce autorităţile încearcă să limiteze un nou val de virus. Majoritatea celor aproape 25 de milioane de locuitori ai oraşului au primit ordin să rămână în casă timp de trei săptămâni.

BBC a raportat anterior dovezi că autorităţile din Shanghai se luptă să facă faţă epidemiei. O asistentă medicală şi un lucrător sanitar de la spitalul Donghai Elderly Care Hospital au descris încercările disperate de a ajuta zeci de pacienţi vârstnici, dintre care unii au murit.

Postările de pe reţelele de socializare au sugerat că există dovezi ale unor infecţii răspândite în rândul a sute de pacienţi din alte 12 case de îngrijire sau spitale pentru vârstnici.

O rudă a unui pacient de la un alt cămin de îngrijire din Shanghai a spus că medicii şi îngrijitorii care lucrează acolo au informat-o că toţi cei din unitate au fost testaţi pozitiv. Acesta are o capacitate de aproximativ 300 de pacienţi. Într-o conversaţie telefonică, un manager de la Spitalul Donghai a spus: „Bineînţeles că ar exista decedaţi cu Covid. [În] Shanghai, situaţia este aşa. Cum ar putea să nu existe decese fără Covid?”.

Într-o scrisoare trimisă rudelor pacienţilor care au murit, conducerea spitalului şi-a cerut scuze şi a recunoscut „lipsa de profesionalism". De asemenea, aceştia şi-au exprimat „cea mai profundă vinovăţie”.

Cifrele oficiale spun că nu a existat niciun deces în timpul actualei epidemii din oraş.

China are un criteriu strict pentru confirmarea cazurilor de COVID-19, care include dovezi la pacienţi de leziuni pulmonare cauzate de virus. Aceasta trebuie să fie confirmată printr-o radiografie. Orice condiţie de sănătate preexistente este, de asemenea, luată în considerare înainte ca decesele să fie atribuite oficial COVID.

Un bărbat a cărui soră în vârstă de 72 de ani a murit la Donghai la începutul acestei luni a spus la BBC că a avut dificultăţi în a obţine o explicaţie completă din partea oficialilor cu privire la cauza decesului. El spune că aceasta fusese testată negativ în săptămânile dinaintea morţii sale, la 3 aprilie, dar nu a reuşit să obţină o înregistrare a rezultatelor testelor în ultimele zile înainte de a muri. Bărbatul a spus că sora sa a fost unul dintre cei şase pacienţi dintr-o cameră, dintre care cinci au murit. El a declarat pentru BBC că „epidemia [era] atât de gravă în acel azil”. Din câte a aflat el, în dosarul oficial scria că „a murit cu COVID negativ”. El a spus că nu va merge mai departe cu incinerarea ei până când nu va şti care a fost cauza morţii.

Rudele unei femei în vârstă de 99 de ani care a murit la 1 aprilie şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la cauza decesului, având în vedere că aceasta a fost testată pozitiv în ultima săptămână de viaţă.

În postări pe reţelele de socializare văzute de BBC, însoţite de înregistrări audio, nepoata ei a declarat că femeia a fost transferată la Centrul clinic de sănătate publică Jinshan din Shanghai pe 27 martie, unde a fost testată pozitiv o zi mai târziu. Ea a fost tratată pentru probleme de sănătate preexistente. Trei zile mai târziu, ea a fost testată negativ pentru COVID. O zi mai târziu, aceasta a murit. Decesul femeii ar fi fost cauzat de „agravarea bolii de bază din cauza Covid”.

BBC a încercat de mai multe ori să contacteze autorităţile de la Donghai şi Jinshan în legătură cu diferitele acuzaţii, dar nu a reuşit să obţină un răspuns.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici