Eslami, scrie Reuters, a reiterat comentariile făcute de Kamal Kharrazi, un consilier de rang înalt al liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, în luna iulie.
Iranul îmbogăţeşte deja uraniu până la o puritate fisionabilă de până la 60%, cu mult peste plafonul de 3,67% stabilit în cadrul acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, acord în prezent nerespectat. Uraniul îmbogăţit la 90% poate fi folosit la o bombă nucleară.
În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat la pactul nuclear, în temeiul căruia Iranul şi-a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului, o potenţială cale de acces la arme nucleare, în schimbul scutirii de sancţiuni economice internaţionale.
Iranul a răspuns la propunerea lui Josep Borrell, diplomat de rang înalt al Uniunii Europene, care vizează salvarea acordului nuclear, şi urmăreşte o încheiere rapidă a negocierilor, a declarat duminică negociatorul nuclear iranian de top.
Borrell a declarat că a propus un nou proiect de text pentru a revigora acordul.
„După schimbul de mesaje de săptămâna trecută şi revizuirea textelor propuse, există posibilitatea ca în viitorul apropiat să putem ajunge la o concluzie cu privire la calendarul unei noi runde de negocieri nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.
Schiţa generală a unui acord relansat a fost convenită în esenţă în martie, după 11 luni de negocieri între Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden.
Dar discuţiile s-au întrerupt apoi din cauza unor obstacole, inclusiv a cererii Teheranului ca Washingtonul să ofere garanţii că niciun preşedinte american nu va abandona acordul, aşa cum a făcut Trump.
Biden nu poate promite acest lucru deoarece acordul nuclear este o înţelegere politică fără caracter obligatoriu, nu un tratat cu caracter juridic obligatoriu.