„Mă îngrozesc cazurile pe care le-am dus la spital, dar şi cele rămase acasă. Sincer, nu ştiu câţi vor supravieţui”, spune Phil Suarez, care este paramedic în New York de 26 de ani şi a asistat la eforturile de salvare de la 11 septembrie 2001, alte atacuri teroriste şi, mai târziu, a servit în războiul din Irak.
În câteva zile, sistemul 911 al oraşului a fost copleşit de apeluri. De obicei, sistemul livrează aproximativ 4.000 de servicii medicale de urgenţă pe zi. Joi, dispecerii au primit mai mult de 7.000 de apeluri, un volum care nu a mai fost văzut de la atacurile din 11 septembrie. Recordul numărului de apeluri dintr-o zi a fost depăşit de trei ori în ultima săptămână.
Din cauza volumului, lucrătorii medicali de urgenţă iau decizii de viaţă sau de moarte cu privire la cine este suficient de bolnav pentru a fi dus în camerele de urgenţă aglomerate. Restul rămân în urmă. Paramedicii au descris scene sumbre de când New York City a devenit epicentrul pandemiei coronavirusului din Statele Unite, cu peste 30.000 de cazuri începând de sâmbătă şi 672 de decese.
Virusul a urcat procedurile tradiţionale ale serviciilor medicale de urgenţă la o viteză ameţitoare. Paramedicii care au transportat cândva oameni cu cele mai uşoare boli medicale la spitale încurajează acum pe oricine nu este bolnav critic să rămână acasă. Când adulţii mai în vârstă apelează cu o problemă medicală, paramedicii se tem să îi ducă în camera de urgenţă, unde ar putea fi expuşi la virus.