CORONAVIRUS: Primul pacient infectat în Franţa depune plângere impotriva guvernului pentru „obstrucţia măsurilor de asistenţă”

Un pacient diagnosticat cu Covid-19 a depus o plângere marţi după-amiază în faţa Curţii de Justiţie a Republicii Franceze pentru „împiedicarea măsurilor de asistenţă”. O plângere care vizează direct guvernul.

Urmărește
18444 afișări
Imaginea articolului CORONAVIRUS: Primul pacient infectat în Franţa depune plângere impotriva guvernului pentru „obstrucţia măsurilor de asistenţă”

CORONAVIRUS: Primul pacient infectat în Franţa depune plângere impotriva guvernului pentru „obstrucţia măsurilor de asistenţă”

Un pacient diagnosticat cu Covid-19 a depus o plângere marţi după-amiază în faţa Curţii de Justiţie a Republicii Franceze pentru „împiedicarea măsurilor de asistenţă”. O plângere care vizează direct guvernul. Este prima dată când o persoană infectată cu Covid-19 în Franţa întreprinde acţiuni împotriva instituţiilor, informează BFMTV.
 
Depusă împotriva lui „X”, această plângere este împotriva guvernului actual. De fapt, CJR este un organism competent să judece infracţiunile sau infracţiunile săvârşite de membrii guvernului în exercitarea funcţiilor lor. Şi în cele nouă pagini de argumente care însoţesc plângerea, sunt vizate în mod clar Agnès Buzyn, fostul ministru al Sănătăţii şi Edouard Philippe, primul ministru al Franţei.
 
Reclamantul, un bărbat de patruzeci de ani, doreşte deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă „statul a arătat uşurinţă sau a comis o infracţiune în gestionarea epidemiei”, spune avocatul său Nabil Boudi.
 

„Inacţiunea” autorităţilor

 
Pe 13 martie reclamantul a acuzat o «stare febrilă», tuse şi dureri în gât. Vizita unui medic acasă i-a confirmat temerile: a fost diagnosticat cu Covid-19. Din cauza lipsei paturilor disponibile nu a fost internat la spital, iar starea sa de sănătate s-a „deteriorat considerabil” în ultimele zece zile. Faţă de această situaţie şi deoarece bilanţul epidemiei continuă să se înrăutăţească, avocatul denunţă „inacţiunea” autorităţilor, în prima linie Agnès Buzyn şi Edouard Philippe, fata de răspândirea virusului în Franţa.
 

Incapacitatea Franţei de a acţiona, semnalată încă din 2016

 
Este, de asemenea, evidenţiat timpul de reacţie al autorităţilor de a impune măsuri stricte de izolare. „Astfel va fi fost necesar să aşteptăm mai mult de o lună şi jumătate de la anunţarea, la 24 ianuarie, de catre doamna Buzyn, pe atunci ministru al Sănătăţii, a primelor două cazuri confirmate pe teritoriul francez şi european pentru a acţiona”, spune Boudi, subliniind că au fost trimise alerte la executiv mult mai devreme.
 
În septembrie 2016, Jérôme Salomon,  directorul general al sănătăţii, i-a trimis lui Emmanuel Macron „o notă despre incapacitatea Franţei de a face faţă în cazul unei crize majore pe plan sanitar”, aminteşte el în plângerea sa.
 

„Investigaţi responsabilităţile tuturor”

 
Un grup de medici a depus deja o plângere la CJR pentru „minciuna de stat”. De această dată plângerea depusă se bazează pe un posibil „obstacol în calea măsurilor de asistenţă”, pentru care codul penal prevede că „oricine se abţine de bună voie să ia sau să provoace măsuri care să permită, fără riscuri pentru el sau pentru un tert, combaterea unui dezastru care poate crea un pericol pentru siguranţa oamenilor, este pedepsit cu doi ani de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro”. „Vor urma şi alte reclamaţii ale pacienţilor”, prezice avocatul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici