YouGov a întrebat oamenii din mai mult de 20 de ţări dacă au purtat o mască de faţă în public. Proporţia care a răspuns „da” a fost de doar 21% în Marea Britanie, dar peste 90% în unele ţări din Asia.
În China, este o infracţiune să nu poarţi o mască în public. În Japonia, majoritatea oamenilor poartă măşti, dar nu este o cerinţă legală.
Pe lângă datele despre măştile de faţă, studiul japonez a luat în calcul şi vârsta respondenţilor şi indicele de masă corporală, a declarat autorul principal Daisyke Miyazawa.
Rata de purtare a măştilor a fost „găsită a fi cel mai puternic predictor pentru numărul de decese pe milion”, iar cu cât oamenii au început să poarte măşti cu atât mai bine, au spus cercetătorii. Aproape 80 la sută din decesele din Covid-19 raportate la începutul lunii iunie ar putea fi legate de reticenţa oamenilor de a purta o mască la jumătatea lunii martie. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, în aprilie, a arătat că „purtarea universală a măştii” a contribuit la suprimarea Covid-19 în toate ţările asiatice, cu excepţia Indiei. Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Tehnologic din California a evaluat luna aceasta măştile ca fiind „cel mai eficient mijloc de a preveni transmiterea interumană”.
În această lună, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat purtarea măştilor de faţă în public, după ce anterior a descurajat oamenii să facă acest lucru.
Cercetătorii japonezi au mai descoperit că persoanele cu o greutate corporală mai mare sunt mai puţin dispuşi să poarte măşti pentru faţă.
„Când oamenii au o greutate crescută, se simt mai inconfortabili purtând o mască, deoarece adulţii obezi inhalează în medie cu 50% mai mult aer pe zi decât adulţii neobezi”, au spus ei.