Coronavirus: strategia franceză pentru a tripla numărul de paturi ATI

  • Ca răspuns la epidemie, guvernul francez şi-a stabilit o ţintă de peste 14.000 paturi ATI
  • Deşi este foarte ambiţios, obiectivul pare realizabil
  • Primele măsuri dau deja roade
Urmărește
634 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: strategia franceză pentru a tripla numărul de paturi ATI

Coronavirus: strategia franceză pentru a tripla numărul de paturi ATI

Dar un astfel de pat nu se obţine doar pocnind din degete. Codul de sănătate publică stabileşte mai multe criterii clare şi obligatorii. Nu este nevoie doar de un pat ca atare, ci şi de o  întreagă aparatură: un respirator pentru a asigura ventilaţia artificială, sisteme de perfuzie intravenoasă reglementate, la care se adaugă dispozitivele necesare pentru monitorizarea permanentă a tuturor funcţiilor vitale.

Aceste maşini trebuie să fie deservite de o întreagă echipă. Sub responsabilitatea unui cadru infirmier, cel puţin două infirmiere pentru cinci pacienţi şi un asistent medical pentru patru pacienţi. Ca să nu mai vorbim de prezenţa 24 ore/zi a unui medic specialist. În Franţa, deschiderea unui serviciu de terapie intensivă într-un spital este supusă aprobării agenţiilor regionale de sănătate. Şi atunci, cum să le triplezi? ”Există de asemenea tot felul de alte activităţi, de transport ambulanţă, bloc operator, camere de trezire prevăzute cu aparate de respirat, deoarece vă aflaţi sub anestezie generală", a explicat pentru RFI directorul general al Sănătăţii Jérôme Salomon.
 
 ”Aceste aparate de respirat ar putea fi folosite pentru pacienţii cu Covid-19. Am cerut o deprogramare masivă a activităţii chirurgicale în toate instituţiile. Recuperăm astfel echipe de anestezişti, infirmiere anestezie, infirmiere bloc operator, plus aparatele de respirat.  » Într-o situaţie de criză, astfel de soluţii pot duce la îngrijirea unor pacienţi suplimentari.
 
În ceea ce priveşte spaţiile, cele de monitorizare continuă şi chiar sălile de recuperare ale blocurilor operatorii pot fi reamenajate şi utilizate ca unităţi de reanimare. Echipamentul este realocat şi el. Cât priveşte personalul, au fost redistribuiţi medicii anestezişti-reanimatori şi asistentele anesteziste, proaspăt eliberaţi din sălile de operaţie, ca urmare a amânării mai multor proceduri non-urgente. Cu toate acestea, aici este punctul cel mai delicat, deoarece personalul medical nu trebuie doar să fie calificat: ei înşişi sunt susceptibili de a fi infectaţi cu virusul. Acest lucru este evidenţiat de moartea recentă a trei medici în estul Franţei.
 
Nici clinicile private nu lipsesc din noua strategie: Marie-Sophie Desaulle, preşedinta Federaţiei spitalelor private non-profit, reaminteşte că în 72 de ore, "200 de paturi ATI suplimentare" au fost create în regiunea pariziană. Lamine Gharbi, preşedintele Federaţiei Spitalelor şi Clinicilor Private (FHP), spune că 100.000 de pacienţi au fost deprogramaţi de la operaţii non-urgente pentru a face loc în serviciile spitaliceşti şi pentru a mobiliza mijloacele de resuscitare.
 
Primele reamenajări au avut deja loc, altele urmează să fie organizate, atât în spitalele publice, cât şi în cele private şi în toate clinicile. În plus, în cadrul operaţiunii militare Resilience, Serviciul de Sănătate al Armatei a livrat 20 de "respiratoare grele". Pentru Franţa, a sosit timpul mobilizării generale.

Foto: AFP. Autor: Tudor Potra

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici