- Home
- Externe
- (24.03.2020, 19:08)
- Tudor Potra
Coronavirusul pune la încercare serviciile de informaţii occidentale
- Internet suprasolicitat, servicii de spionaj redimensionate, ameninţări multiple
- Vigilenţă în creştere, cât timp guvernele se concentrează doar pe epidemie.
- Reorganizări majore, pentru a evita răspândirea bolii în rândul efectivelor
- Pe net circulă masiv conţinut oficial sau neoficial, confidenţial sau deschis, precis sau fals.
- Nici un armistiţiu la orizont
Urmărește
1894 afișări
Coronavirusul pune la încercare serviciile de informaţii occidentale
Între dezinformarea organizată şi atacurile cibernetice sub toate formele, serviciile veghează prin organizarea alternanţei echipelor la sediul central. „Mesajele de informaţii militare sunt suficient de criptate pentru a fi utilizabile de agenţi de acasă, însă nu permit accesul la cele mai sensibile baze de date. Există continuitate în activitate, dar inteligenţa strategică va fi în mod necesar mai subţire”, a declarat pentru AFP un fost agent al serviciului francez de informaţii externe (DGSE).
În SUA, situaţia e similară, declară pentru AFP Brian Perkins, cercetător la Fundaţia Jamestown din Washington şi fost analist al Marinei SUA. Cu toate acestea, el adaugă o capcană suplimentară: pilonul profesiei, contactul uman, uneori devine imposibil. "Cea mai mare provocare reprezentată de Covid-19 este incapacitatea ofiţerilor de teren de serviciu de a lucra în zone extrem de contaminate, în special în cele cu restricţii de trafic", a afirmat el. ”Trebuie să procedăm diferit şi să facem un pic mai puţin, în timp ce cantitatea de muncă rămâne aceeaşi, dacă nu creşte. Guvernele se concentrează aproape exclusiv pe boală. Pentru a mai privi şi în altă parte, tot ce rămân sunt serviciile.” Opiniile sunt unanime, ameninţarea vine de pe internet, fie că este vorba de un atac în toată regula asupra unei infrastructuri sau a unei administraţii, sau de destabilizarea opiniei publice îngrijorate, prin difuzarea de fake news.
„Actorii rău-intenţionaţi exploatează aceste noi circumstanţe solicitante", a afirmat Europol într-o declaraţie. "Entităţile competente ale Uniunii Europene sunt în contact strâns între ele" pentru a face faţă acesteia. Gama e largă, de la jaf economic şi strategic la manipularea datelor (electorale, ştiinţifice etc.), la paralizie de servere, campanii de phishing sau defăimare. Cel mai mare pericol, provenind din statele inamice sau grupurile sponsorizate de aceleaşi state, sunt operaţiunile masive şi sofisticate împotriva unei administraţii sau structuri. Un expert subliniază că marile puteri au reţele suficient de puternice şi complementare pentru a răspunde la acestea. "Un mare atac cibernetic masiv, unde să tai internetul? Posibil, în ţările subdezvoltate. Dar pentru a pune la pământ internetul în ţările occidentale, e cu totul altă poveste."
Unii ar fi sperat la un armistiţiu global, deoarece doar cooperarea globală poate diminua mortalitatea coronavirusului. Dar "în ultimele şase săptămâni, am văzut cum actorii chinezi continuă să funcţioneze împotriva obiectivelor lor externe obişnuite", spune Ben Read, de la departamentul de analiză în cyber-spionaj de la compania americană FireEye. "E prea devreme pentru a vedea o scădere cantitativă a activităţii, dar ceea ce vedem este în concordanţă cu modelele: nici un semn de armistiţiu", a spus el, menţionând şi activităţile continue din Coreea de Nord, Asia de Sud şi Rusia. "Nu trebuie să mobilizezi o mulţime de oameni sau resurse pentru a efectua aceste tipuri de atacuri", a declarat Suzanne Spaulding, un analist de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) de la Washington. Romanian translation. "Rusia este angajată absolut în fiecare zi în operaţiuni de dezinformare, vizând să ştirbească încrederea publicului în democraţia noastră. Nu există niciun motiv să credem că se va opri", a spus ea. De fapt, Moscova este subiectul atenţiei cancelariilor occidentale, care o acuză de multiplicarea operaţiunilor de dezinformare asupra coronavirusului. Grupul operativ East Stratcom al Uniunii Europene, dedicat dezinformării, a atribuit Moscovei nu mai puţin de 110 campanii între 22 ianuarie şi 19 martie. Mesaje "caracteristice strategiei bine stabilite a Kremlinului de a folosi dezinformarea pentru a amplifica diviziunile, pentru a semăna neîncredere şi haos şi a exacerba situaţiile de criză".
Acuzaţiile sunt respinse în mod regulat de autorităţile ruse, care acuză în schimb Occidentul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe