În pofida aparentului eşec al Coreei de Nord de a amplasa un satelit pe orbită, adversarii Phenianului au atras luni atenţia asupra capacităţii Coreei de Nord de a lansa rachete cu rază lungă de acţiune. Oficiali şi experţi de la Seul au declarat că racheta nord-coreeană, identificată de americani ca una de tip Taepodong-2, a zburat peste 3.200 de kilometri, o distanţă dublă faţă de cea testată în 1998.
În pofida faptului că resturi ale rachetei nord-coreene au căzut la câteva sute de kilometri distanţă de locul din Oceanul Pacific indicat de Phenian, "lansarea are o semnificaţie politică şi militară importantă", a declarat Jeung Young-tai, un analist din cadrul Intitutului Coreean pentru Unificare Naţională din Seul. "Nicio ţară nu va fi atât de naivă să creadă că a fost un program spaţial paşnic", a adăugat acesta. "Coreea de Nord este pe cale de a deveni o ţară care deţine rachete balistice intercontinentale", a mai spus el.
Peter Hayes, director al Institutului Nautilus din San Francisco, afirmă că principala motivaţie din spatele acestei lansări a fost "de a demonstra militarilor şi populaţiei puterea şi vitalitatea conducerii lui Kim Jong-Il, iar pentru sectorul ştiinţific de a-şi declara loialitatea faţă de regimul acestuia".
Kim Jong-Il ar urma să fie reconfirmat ca lider de către Parlament, care se întruneşte joi în acest scop. Populaţia este strict izolată, având un acces limitat la ştiri din străinătate, unde lansarea satelitului este considerată un eşec.