Corupţia adânceşte criza euro. Care sunt cele mai corupte state din Europa şi pe ce loc se află România în top

Corupţia adânceşte criza datoriilor în Europa, apreciază Transparency International, care insistă asupra poziţiei ocupate de Italia şi Grecia în raportul său anual publicat joi.

Urmărește
3884 afișări
Imaginea articolului Corupţia adânceşte criza euro. Care sunt cele mai corupte state din Europa şi pe ce loc se află România în top

Corupţia adânceşte criza euro. Care sunt cele mai corupte state din Europa (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit organizaţiei, dificultăţile economice cu care se confruntă zona euro sunt "în parte legate de incapacitatea puterilor publice de a combate corupţia şi evaziunea fiscală, care figurează între cauzele principale ale crizei", se arată în raport.

Potrivit indicelui său, pe o scară de la 0 (nivelul corupţiei percepute ca cea mai puternică) la 10, Italia obţine nota 3,9, iar Grecia 3,4. Astfel Italia se situează pe locul 69, iar Grecia pe poziţia 80, în clasamentul stabilit de Transparency International asupra unui număr de 182 de ţări.

Franţa şi Germania, în care mulţi îşi pun speranţa rezolvării problemelor zonei euro, se clasează pe poziţiile 25 şi, respectiv, 14.

Criza europeană "reflectă o slabă gestiune financiară, o lipsă de transparenţă şi o proastă utilizare a fondurilor publice", a apreciat Robin Hodess, directoarea pentru Cercetare în cadrul Transparency.

România a coborât şase poziţii în top

România ocupă locul 75 în clasamentul Transparency International pe anul 2011 privind percepţia corupţiei, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China şi în coborâre cu şase poziţii faţă de anul precedent.

În 2010, România ocupa locul 69 în clasament, cu 3,7 puncte şi locul 25 între cele 27 de state membre UE, în urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) şi Grecia (3,5 puncte). În cadrul UE, România devansează şi în acest an Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) şi Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte).

Potrivit clasamentului, la nivel global, România este la egalitate cu China, fiind devansată de Croaţia (locul 66 cu 4 puncte) şi Macedonia (locul 69, la egalitate cu Italia, cu 3,9 puncte), ambele ţări candidate la UE.

Chiar înaintea României, pe locul 73, se află, la egalitate, Brazilia şi Tunisia, cu 3,8 puncte.

Republica Moldova se află pe locul 112 cu 2,9 puncte.

Somalia şi Coreea de Nord ocupă împreună locul 182, ultima poziţie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte ţări, cu nota 1,0.

La celălalt capăt al clasamentului, Noua Zeelandă ocupă primul loc, cu 9,5 puncte, situându-se în faţa a trei ţări nordice, şi anume Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) şi Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2).

Aproximativ două treimi dintre ţările de pe listă au note mai mici de 5, ceea ce arată, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG), că mai sunt multe de făcut în cadrul luptei împotriva corupţiei.

"Fie că sunt din Europa, afectată de criza datoriei, sau din lumea arabă, la începutul unei noi ere politice, liderii trebuie să ia în considerare necesitatea unei mai bune guvernanţe", subliniază Huguette Labelle, din cadrul Transparency International, cu sediul la Berlin.

Cea mai mare parte a ţărilor arabe ocupă partea inferioară a clasamentului, cu note mai mici de 4.

Înaintea "primăverii arabe", Transparency International aprecia, de altfel, că "nepotismul şi corupţia sunt atât de înrădăcinate în viaţa de zi cu zi, încât legislaţiile existente împotriva corupţiei au un efect limitat".

Statele Unite se află pe poziţia 24, cu un loc deasupra Franţei, iar China se clasează pe poziţia 75, în timp ce Rusia, cu nota 2,4, face parte dintre ţările cele mai corupte, situându-se pe locul 143.

Pentru a realiza acest clasament, care reflectă doar percepţia corupţiei, ONG-ul se bazează pe date colectate prin 13 instituţii internaţionale, între care Banca Mondială (BM), băncile asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici